Vallilan tekstiilit maailmalle aurinkoenergian voimin

Vallilan tekstiilit maailmalle aurinkoenergian voimin

Tuusulan logistiikkakeskuksen uusi aurinkosähkövoimala vähentää CO2-päästöjä 4000 kg vuodessa

Ylhäältä lentokoneesta katsottuna Tuusulan kohdalla voi nähdä Vallilan kookkaan logon suuren logistiikkakeskuksen katolla. Tänä syksynä logon viereen ilmestyi 80 aurinkopaneelia.

Tuusulan logistiikkakeskuksen katolle asennettiin 21600 Wp:n aurinkosähkövoimala. Wp on aurinkopaneelin maksimi sähkötehon yksikkö. Uusi voimalaitos tuottaa vuodessa noin 18–19,5 MWh (megawattituntia) puhdasta sähköä logistiikkakeskuksen sähköverkkoon. Tästä suurin osa saadaan maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana.

Lumisina talvipäivinä voimalaitos ei tuota mitään, ja aurinkoisina talvipäivinä tuottoa syntyy, jos lunta ei ole. Aurinkopaneelin kenno on valmistettu piistä, eli se on puolijohde. Tästä syystä aurinkopaneelin höytysuhde on sitä parempi, mitä kylmempää ulkona on. Näin ollen talvisin voidaan saada hetkellisesti hyvinkin merkittävää tuottoa. Toivotaan siis paljon kauniita ja aurinkoisia päiviä: sekä mieli että luonto kiittävät! Uuden järjestelmän avulla vähennetään Vallilan logistiikkakeskuksen hiilidioksidipäästöjä noin 4000 kg vuodessa.

– Tuusulan aurinkosähkövoimala on yksi merkittävimmistä askelista Vallilan ekologisten tavoitteiden toteuttamisen tiellä. Logistiikkakeskuksemme ekologisuuteen vaikuttaa myös se, että rakennus lämpiää maalämmöllä, sanoo Vallilan toimitusjohtaja Mathias Berner.

Aurinkopaneelien asennuksessa varauduttiin myös logistiikkakeskuksen mahdolliseen laajennukseen: aurinkosähköä voidaan asentaa kustannustehokkaasti vielä noin 29 400 Wp:n verran.

– Tavoitteenamme on tutkia, miten nykyinen voimalaitos tuottaa sähköä ja tehdä sen jälkeen laskelmat siitä, millainen laajennus kannattaa tehdä, kertoo tekninen johtaja Antti Kostiainen Playgreen Finland Oy:stä.

Playgreen suunnittelee ja toimittaa aurinkosähköjärjestelmiä yritysten, julkishallinnon ja kuluttajien tarpeisiin.

Onko aurinkoenergia kannattavaa Suomessa?

Aurinkosähkön kannattavuus riippuu ensisijaisesti seuraavista seikoista: kohteen sähkönkulutus, sähkönsiirtohinnat sekä sähköveroluokka. Sähkön hinta on Suomessa edelleen alhainen, mutta siirto ja vero nostavat sitä. Lisäksi siirtoon ja veroon kohdistuu tulevina vuosina merkittäviä korotuspaineita, joita vastaan omalla aurinkosähkövoimalalla voidaan suojautua.

– Jokainen tapaus on aina erilainen eikä suoralta kädeltä voi sanoa, että aurinkosähkö soveltuisi aina kaikille. Sanoisin, että jos yrityksessä ollaan valmiita katsomaan aurinkosähkövoimalaa pidemmän aikajänteen sijoituksena, mitä se tietysti myös on, helpottuu investoinnin laskenta huomattavasti, Antti sanoo.

Aurinkosähköllä aurinkoinen tulevaisuus 

Näin uskoo vankasti Antti Kostiainen. Antti visioi, että nykyinen photovoltaic-teknologia pysyy jatkossakin päätekniikkana aurinkosähkön tuotannossa. Uusia kilpailevia teknologioita tutkitaan, mutta aurinkosähköteknologian ja erityisesti aurinkopaneelien kehitys on verrattain hidasta. Tämä johtuu siitä, että nykyisilläkin aurinkopaneeleilla saavutetaan täysin riittävä W/m2 -tuottotaso.

Aurinkosähkön tulevaisuus on valoisa.

– Aurinkoenergiaa sähkön tuottamiseksi on käytännössä saatavilla rajattomasti. 14,5 sekuntia auringon säteilemää energiaa vastaa koko maapallon päivässä käyttämää energiaa. Koko maapallon energiatuotanto voitaisiin tehdä jo nyt 100-prosenttisesti aurinkosähköllä, mutta suurin haaste tulee energian pitkäkestoisesta varastoinnista. Tähän ongelmaan ei vielä löydy ratkaisua. Tämä haaste koskee erityisesti Suomea ja samoilla leveysasteilla olevia maita, joissa energian tarve on suurimmillaan talvikuukausina, jolloin aurinko loistaa usein poissaolollaan.

Antti on kuitenkin luottavainen sen suhteen, että tämä haaste saadaan ratkaistua tulevaisuudessa, kun globaalit voimasuhteet asettuvat uudelleen muuttuvassa maailmassa.



Vastuullisuus Vallilassa

Vuonna 2017 Vallila on kehittänyt vastuullisuuttaan. Pohdimme tänä syksynä työpajoissa johdon ja asiantuntijoiden kanssa vastuullisuuden merkitystä ja vaikutusta liiketoiminnan kannalta. Työpajatyöskentelyn tuloksena määrittelimme vastuullisuuden osa-alueet, tavoitteet ja tunnusluvut. Vallilan vastuullisuuden periaatteet jakautuvat neljään osa-alueeseen, jotka kattavat tuotteemme, työntekijämme, hankintaketjumme ja ympäristön.

Tutustu vastuullisuuden periaatteisiin ja tavoitteisiimme osoitteessa www.vallila.fi/pages/vastuullisuus.

Suunta on nyt päätetty, mutta olemme vielä polkumme alussa. Jos sinulla on meille ajatuksia, ehdotuksia tai kysymyksiä vastuullisuuteen liittyen, olethan meihin yhteydessä some-kanaviemme kautta tai sähköpostitse osoitteeseen vallila(at)vallilainterior.fi.
Takaisin blogiin
  • Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

    Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

      Vallilan valtasi 60-luvun loppupuolella vapautuneen ilmapiirin luova aalto. Yritys oli tehnyt ensimmäisen sukupolvenvaihdoksen, kun Otto Bernerin poika Rudolf Berner otti langat käsiinsä ja vahvisti Vallilan sisustuskankaiden tuotantoa oman tekstiilisuunnittelun...

  • Iki-ihanat kukkakuosit

    Iki-ihanat kukkakuosit

    Villityksiä tulee ja menee, mutta kukkakuosit pysyvät aina muodissa. Me Vallilalla rakastamme kukkakuoseja ja siksi meiltä löytyykin niitä monenlaisia. Tutustu alta 12 ihanaan kukkakuosiimme ja tilaa suosikkisi TÄÄLTÄ.  Graafiset kukkakuosit Makeba Klassikon aseman saavuttanut Howart...

  • Vallila SS2022 Ervin Latimer Tove

    SS2022: Värillä on väliä

    Kevään ja kesän 2022 mallistossa Vallilan ydin herää taas näkyvästi eloon: Olemme väritalo ja se näkyy designissamme. Iloiset ja rohkeat värit ovat osa dna:tamme, jonka taitavat suunnittelijamme meille mallistojemme myötä...

1 / 3