MATTO-OPAS

Väri ja kuosi tukevat sisustustasi 

Voit tehdä matosta kotisi keskipisteen valitsemalla värikkään tai kuviollisen katseenvangitsijan. Pirteällä matolla saat myös helposti väriä muuten pelkistetyn sisustuksen vastapainoksi. Neutraalimman lopputuloksen saat, jos sovitat maton sävyn seinien ja lattian kanssa yhteen.

Huone kertoo maton käyttötarkoituksen

Tarvitset erilaisia mattoja eri huoneisiin ja paikkoihin. Valitse eteiseen kulutusta kestävä kuramatto, olohuoneeseen ihanan pehmeä nukkamatto ja makuuhuoneeseen moneen taipuva, ilmava puuvillamatto.

Kokoa pitää olla riittävästi

Mattoa hankkiessasi yksi tärkeimmistä kriteereistä on maton koko. Mittaaminen on siis tärkeää. Tarpeeksi iso matto kokoaa kalusteesi yhteen ja tekee tilasta selkeän kokonaisuuden. Matto voi hyvin ulottua kalusteiden, kuten sohvan, alle.

Maton muodolla voit muuttaa koko tilaa

Pyöreällä matolla saat avoimuutta muuten ahtaalta tuntuviin, epäsymmetrisiin tiloihin. Yhdistele myös rohkeasti erimuotoisia mattoja samassakin tilassa.

Valitse materiaali kotisi elämän mukaan

Mattosi on kestettävä sinun kotisi mukaista elämää ja käyttöä. Jos perheessäsi on lapsia tai eläimiä, sinulle voisi sopia esimerkiksi sileäksi kudottu flatweave-matto, joka kestää hyvin kulutusta ja pysyy paremmin paikoillaan.

Imurointi yleensä riittää

Hellävarainen maton imurointi riittää sen perushuolloksi. Nykyimurit ovat niin tehokkaita, että ne imevät pölyt ja roskat vaivatta, eikä mattojen tamppaaminen ulkoilmassa ole tarpeellista.

Kovakätinen tamppaus voi jopa vahingoittaa maton hienoja kudoksia ja pintaa. Luonnonmateriaaleista esimerkiksi villa hylkii likaa luonnostaan, joten säännöllinen imurointi pitää sen hyvässä kunnossa.

Imuroidessa kannattaa kuitenkin välttää mattojen kanttausten turhaa hankaamista, koska kantti on maton herkin kohta.

Pese vain viime hädässä 

Mikäli matto tuoksuu tunkkaiselta, kokeile ensin tuuletusta raikkaassa ulkoilmassa pesun sijaan.

Jos pesu on sinusta välttämätöntä, muista aloittaa tarkistamalla pesuohje maton pohjapuolelta. Pesuohje vaihtelee mattotyypin mukaan.

Vallilan mattojen yleiset pesuohjeet:

  • Suurimmalle osalle matoistamme suositellaan laakapesua
  • Puuvillakuramatot ja kylpyhuonematot voit pestä pesukoneessa
  • 100-prosenttisille puuvillamatoille sopii käsinpesu

Laakapesuun erityiset laitteet

Laakapesu tai laakavesipesu on erikoistekniikka, joka sinun on helpointa tehdä pesulassa, jossa on siihen omat laitteet.

Laakapesua vaativia mattoja ei saa kastella läpimäriksi, koska silloin vaarana on tekstuurien tai värien vahingoittuminen. Laakapesussa matto pyritäänkin jättämään mahdollisimman kuivaksi käsittelyn päätteeksi ja veden poisto tehdään pesulan vesi-imurilla.

Laakapesu sekoitetaan useasti käsinpesuun vaakatasossa, mutta kyseessä ovat siis kaksi aivan eri pesutapaa.

Käsinpesussa varo värien leviämistä 

Myös sillä on väliä, miten käsinpestäviä mattoja pestään. Millekään Vallilan matolle emme suosittele pesua kovalla juuriharjalla ja suopapesuaineilla (kuten mäntysaippualla).

Jos peset itse mattosi käsin, parhaan tuloksen saat, kun käytät mietoa pyykinpesuaineliuosta ja vältät liuottavia pesuaineita. Kun et liota mattoa vedessä, ehkäiset tehokkaasti värien leviämisen. Pestessäsi mattoa harjaa sitä pehmeällä harjalla raitojen tai nukan suuntaisesti. Matto kuivataan vaakatasossa ilmavalla ja tasaisella alustalla.

Parhaan tuloksen käsinpestävillekin matoille saat kuitenkin pesulasta.

Tahravahingoissa tärkeintä on nopeus 

Miten toimia sitten, jos matolle kaatuu viiniä, koira oksentaa tai lapsi kaataa keitot ja pesulaa ei ole lähimailla? Tahravahinkojen ehkäisemisessä tärkeintä on nopeus.

Kostean punaviinitahran päälle kannattaa kaataa tasainen kerros suolaa, antaa sen vaikuttaa jopa seuraavaan päivään ja imuroida se sitten pois.

Kaapissa kannattaa myös pitää erillistä tekstiilien tahranpoistoainetta. Jos tahranpoistoainetta ei löydy, voit kokeilla laimeaa saippualiuosta ja pyyhkimistä nukan suuntaisesti. Älä kuitenkaan hankaa tai kastele mattoa läpimäräksi.