MATTO-OPAS

Missä olisimmekaan ilman mattoja? Matto on usein se kuuluisa viimeinen silaus: elementti, joka sitoo kokonaisuuden yhteen. Samalla matot myös tuovat tilaan tunnelmaa, suojaavat lattioita (ja jalkoja kolealta lattialta!) sekä pehmentävät huoneen akustiikkaa. Maton tärkeyden huomaa viimeistään silloin, kun on ensimmäistä kertaa kantamassa tavaroita uuteen asuntoon. Olipa kämppä kuinka hieno hyvänsä, sen huoneet näyttävät vielä kumman kolkoilta, ja puhuessa kaikuu.

Niinhän se on; koti ilman mattoa ei ole kovinkaan kotoisa.

Koska matolla on merkittävä rooli sisustuksessa, sen valinta kannattaa hoitaa huolella. Mihin huoneeseen on mattoa hankkimassa? Minkä kokoinen matto on paras? Entäpä materiaalit? Ja millaisen maton päälle robotti-imuri pääsee huoletta siivoamaan? Kysymyksiä on monia, mutta onneksi on vastauksiakin. Olemme koonneet tähän matto-oppaaseen vinkit maton valintaan ja hoitoon.

Huone kertoo maton käyttötarkoituksen

Tarvitset erilaisia mattoja eri huoneisiin ja paikkoihin. Valitse eteiseen kulutusta kestävä kuramatto, olohuoneeseen ihanan pehmeä viskoosimatto ja makuuhuoneeseen moneen taipuva, ilmava puuvillamatto.

MATTO OLOHUONEESEEN

Olohuone on usein kodin suurin huone ja keskipiste, jonne oikeutetusti kuuluu iso matto – tai kaksi. Yleisin virhe, jonka sisustaja tekee, on liian pienen maton hankkiminen. Nyrkkisääntö on, että maton tulisi olla mitoiltaan suurinta huonekalua (useimmiten sohvaa) suurempi. Näin matto pääsee oikeuksiinsa ja yhdistää huoneen kalusteet ryhmäksi.

Matto tuo kodikkuutta ja lämpöä, ja juuri oikeanlainen matto viimeistelee olohuoneen tunnelman. Valitse olohuoneen matto sisustustyylisi ja -makusi mukaan: kuvioitu ja värikäs matto, kuten upea itämainen matto, toimii näyttävänä katseenvangitsijana ja sisustuksen keskipisteenä – kun taas neutraalimman sävyinen matto enemmänkin pohjana ja taustana antaen sisustuksessa tilaa jollekin muulle.

MATTO MAKUUHUONEESEEN

Makuuhuone on levon ja palautumisen huone. Se on myös se paikka, jossa jalanpohjat saavat päivän ensimmäisen ja viimeisen kosketuksen lattiaan – kannattaa siis varmistaa, että se kosketus on suloisen pehmeä. Esimerkiksi ylellisen tuntuinen viskoosimatto tuntuu pehmoiselta jalkojen alla sängystä noustessa. Värimaailman puolesta suosittelemme harmonisia ja rauhallisia sävyjä – mutta toki juuri oman maun mukaan valittuja sävyjä!

Tyylikäs kokonaisuus syntyy, kun matto on sen verran kookas, että se ulottuu myös yöpöydän alle. Helppohoitoisuutta arvostavalle suosittelemme sängyn molemmille puolille sommitellut käytävämatot, jotka ovat käytännöllinen ja kevyesti siirreltävä ratkaisu.

MATTO LASTENHUONEESEEN

Lastenhuoneen matolla on mitä tärkein tehtävä: se on näyttämö useille unohtumattomille leikeille. Siksi lastenhuoneen matoksi ei kannata valita ihan mitä tahansa riepua. Lastenhuoneen maton tulee olla tasainen, vaivaton ja miellyttävän näköinen sekä lapsen että aikuisen silmään.

Digiprintatut matot ovat kuin tähän tehty! Maton nukassa on kaunis kiilto ja ylellisen silkkinen tuntu, ja digiprinttaus korostaa myös kutkuttavasti värejä ja kuoseja. Liukuestepisteiden ansiosta ne pysyvät paikallaan leikin temmellyksessä – ja robotti-imurikin pääsee kapuamaan vaivatta mattoa puhdistamaan!

MATTO RUOKAILUTILAAN

Mikä matto ruokailutilaan tai keittiöön? Mattovalinta riippuu siitä, miten keittiötä käytetään. Jos olet hankkimassa mattoa keittiöön, jossa välillä roiskuu, kannattaa valita matto sen mukaisesti. Kovassa käytössä olevaan keittiöön soveltuukin hienosti helppohoitoiset ja kestävät matot, kuten 100 % polypropeenista valmistetut flatweave-matot. Maton sileä pinta on käytännöllinen ruokailuryhmän alla. Tällaisen maton voi heittää vaikka suihkuun puhdistettavaksi, eikä se ole siitä moksiskaan! Flatweave-matto sopii siis hienosti vaikkapa ruokailutilaan, jossa on pieniä sottaajia ruokailemassa. Flatweave-mattoja löydät Vallilan valikoimasta monessa koossa, niin käytävämattoina kuin suureenkin keittiöön tai ruokailutilaan.

Maton koko kannattaa valita ruokapöydän mukaan: maton tulee olla sen kokoinen, että tuolit ovat maton päällä silloinkin, kun ne vetää pois pöydän alta. Tällöin matto suojaa keittiön lattiaa esimerkiksi pienistä käsistä tippuvilta lusikoilta ja tuolien liikuttelun tuomilta naarmuilta.

MATTO ETEISEEN

Eteismaton merkitystä ei sovi vähätellä. Eteis- ja kynnysmatot estävät kuraa, vettä ja kiviä kulkeutumasta asuntoon ja samalla suojaa kodin lattioita juuri edellä mainituilta tihulaisilta. Samalla se on myös ensimmäisiä asioita, joita asuntoon astuessa näkee! Kannattaa siis panostaa myös eteismaton hankintaan. Ja koska kynnysmatto altistuu kaikenlaiselle lialle ja kuralle, on hyvä hankkia matto, joka on kestävä ja helppo puhdistaa. Helposti puhdistettavat Flatweave-matot eivät ole kurasta moksiskaan, ja ne sopivatkin hienosti talouteen, jossa asustelee monia rapakinttuja. Likaantuneen flatweave-maton impuroi helposti hiekasta, ja tarpeen tullen sen voi huoletta pestä vaikka suihkussa!

Eteisiä on monenmuotoisia, ja matto kannattaa hankkia sen mukaisesti. Pieneen eteiseen voi hyvinkin riittää pelkkä kynnysmatto, mutta pitkään eteiseen voi sommitella vaikkapa käytävämaton tai tarvittaessa kaksi mattoa! Kahden maton taktiikka helpottaa mattojen kantamista ja pesemistä sekä jättää mukavasti tilaa mattojen väliin.

MATTO TERASSILLE

Mitäpä olisi ulkotilat ilman mattoa! Kun etsit ulkokäyttöön sopivaa mattoa, on säänkestävyys kaiken a ja o. Vallilan ulkomatot on suunniteltu kestämään ulkotiloissa vaihtuvassa säässä – niin parvekkeella, terassilla kuin patiollakin. Paras mattovalinta ulkotiloihin on flatweave- eli polypropeenimatto, joka kestää auringonpaistetta haalistumatta ja joka on helppo pitää puhtaana.

Kokoa pitää olla riittävästi

Mattoa hankkiessasi yksi tärkeimmistä kriteereistä on maton koko. Mittaaminen on siis tärkeää. Tarpeeksi iso matto kokoaa kalusteesi yhteen ja tekee tilasta selkeän kokonaisuuden. Matto voi hyvin ulottua kalusteiden, kuten sohvan, alle.

MINKÄ KOKOINEN MATTO

Yleisin virhe, jonka moni tekee, on liian pienen maton hankkiminen. Hyvä nyrkkisääntö on, että maton tulisi olla mitoiltaan suurinta huonekalua, kuten sohvaa, sänkyä tai ruokailuryhmää suurempi. Esimerkiksi olohuoneessa maton tulisi ulottua sohvan etujalkojen alle ja olla sohvaa leveämpi. Näin matto pääsee oikeuksiinsa ja yhdistää huoneen kalusteet ryhmäksi. Jos tilaa on reilusti, niin matto voi olla niinkin iso, että kalusteet mahtuvat kokonaan sen päälle. Mikäli pähkäilet kahden koon välillä, valitse suurempi, sillä harvemmin matto näyttää liian suurelta. Jotta huone ei näytä liian ahtaalta, niin seinän ja maton väliin on hyvä jäädä jonkin verran tilaa – tämä on hyvä huomioida myös käytävämattoa hankkiessa.

Yhden ison maton sijaan, myös kaksi mattoa voi olla toimiva ratkaisu. Olohuoneessa kaksi mattoa saattaa antaa keveämmän vaikutelman kuin yksi iso. Makuuhuoneessa yhden ison maton sijaan voi olla matot sängyn kaikilla sivuilla. Pitkässä käytävämäisessä tilassa yhden pitkän käytävämaton sijaan toimiikin hyvin kaksi mattoa – tällöin myös mattojen siirtely esimerkiksi siivotessa on helpompaa.

Väri ja kuosi tukevat sisustustasi 

Voit tehdä matosta kotisi keskipisteen valitsemalla värikkään tai kuviollisen katseenvangitsijan. Pirteällä matolla saat myös helposti väriä muuten pelkistetyn sisustuksen vastapainoksi.

MINKÄ VÄRINEN MATTO?

Vaan entäs maton väri? Värivalinnat ovat aina makuasioita, emmekä halua niissä alkaa liiaksi päsmäröimään – tärkeintä on, että koti on asukkaansa näköinen. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin sanoa, että maton väriä kannattaa peilata niin muuhun sisustukseen kuin lattian värin mukaan – ja tuoda sisustukseen kontrastia; vaalea matto erottuu kauniisti tummasta lattiasta tai sohvasta ja päinvastoin. Vaalealla matolla saa luotua tilan tuntua, tumma matto puolestaan tuo lämpöä ja kodikkuutta.

Jos sydämesi sykkii hillitymmille väreille, suosittelemme tutustumaan Neutral- ja Grey-värimaailmoihin, joista löydät rauhalliset sisustusklassikot. Jos taas olet villien värien ystävä, suuntaa suoraan rohkean värittäjän Core-värimaailmaan. Luonnonsävyjen suosijoille taas liputamme Nature-väripalettia. Sisustaminen tarjoaa myös kutkuttavia mahdollisuuksia väreillä leikittelyyn: voit esimerkiksi hankkia kerralla yhteensopivan maton ja verhot!

Maton muodolla voit muuttaa koko tilaa

Pyöreällä matolla saat avoimuutta muuten ahtaalta tuntuviin, epäsymmetrisiin tiloihin. Yhdistele myös rohkeasti erimuotoisia mattoja samassakin tilassa.

MITEN MATON MUOTO VAIKUTTAA?

Suorakulmainen matto on klassinen valinta ja sopii aikalailla tilaan kuin tilaan. Ne luovat selkeän rajan ja määrittävät tilan alueet selkeästi. Pyöreät matot puolestaan tuovat tilaan pehmeyttä – niiden muoto pehmentää kulmikkuutta ja ne luovat miellyttävän ja kutsuvan tilan.

Hyvä vinkki on valita maton muoto huonekalujen mukaan; pyöreät matot toimivat erityisen hyvin pyöreiden pöytien alla, ja tiloissa joissa halutaan luoda rento ja leppoisa tunnelma, kuten vaikkapa lastenhuoneissa.

Valitse materiaali kotisi elämän mukaan

Mattosi on kestettävä sinun kotisi mukaista elämää ja käyttöä. Jos perheessäsi on lapsia tai eläimiä, sinulle voisi sopia esimerkiksi sileäksi kudottu flatweave-matto, joka kestää hyvin kulutusta ja pysyy paremmin paikoillaan.

LÖYDÄ SE OIKEA!

Viskoosimatot

Mikäli etsit helppohoitoista mattoa, muttet halua tinkiä kauneudesta, on viskoosimatto mainio valinta. Vallilan viskoosimatoissa on kauniin eläväinen pinta, joka hohtaa ja leikkii valolla, ja jonka tekstuurit antavat pinnalle mielenkiintoisen ja modernin ilmeen. Viskoosimatto on rakenteeltaan myös ohut ja kevyt, minkä ansiosta se on helppo kantaa ulos tuuletusta varten. Ohuen maton päälle myös robotti-imuri pääsee könyämään vaivatta. Vallilan valikoimasta löydät monta mainiota viskoosimattoa, kuten esimerkiksi Ervin Latimerin suunnittelemat Tove-matot.

PUUVILLAMATOT

Puuvillamatto on kestävä, mutta kevyt matto, joka sopii moneen tilaan. Pirteän värisellä puuvillamatolla tuot sisustukseen perinteisempää ja rennompaa ilmettä, ja matto sopii loistavasti monenlaiselle sisustajalle, niin kesämökille kuin kaupunkikotia somistamaan. Luonnonkuituisena puuvilla tuntuu mukavalta varpaiden alla niin olohuoneessa, makuu- tai lastenhuoneessa kuin keittiössäkin.

Flatweave- eli polypropeenimatto

Sileäksi kudottu polypropeenimatto on kestävä, kevyt ja helppohoitoinen, ja sopii kodin kaikkii tiloihin niin sisällä kuin ulkona! Maton parhaita puolia ovatkin sileä ja tiiviiksi kudottu pinta, josta on helppo puhdistaa sotkut, siksipä matto on suosittu esimerkiksi lemmikkikodeissa!

DIGIPRINTTIMATOT

Digiprintattu polyesterimatto sopii heille, joille materiaalin tuntu ja värien syvyys ovat tärkeimpiä ominaisuuksia matossa. Maton nukassa on kaunis kiilto ja ylellisen silkkinen tuntu. Näissä matoissa myös ulkonäkö on upea, sillä mattojen digiprinttaustekniikka toistaa värit upeasti. Digiprintatut matot ovatkin täydellinen valinta kaikilla aisteilla nautiskelijoille! (Emme tosin suosittele maistamaan mattoa, vaikka kuosit ja värit saattavatkin näyttää herkullisen houkuttelevilta).

Imurointi yleensä riittää

Hellävarainen maton imurointi riittää sen perushuolloksi. Nykyimurit ovat niin tehokkaita, että ne imevät pölyt ja roskat vaivatta, eikä mattojen tamppaaminen ulkoilmassa ole tarpeellista.

Kovakätinen tamppaus voi jopa vahingoittaa maton hienoja kudoksia ja pintaa. Luonnonmateriaaleista esimerkiksi villa hylkii likaa luonnostaan, joten säännöllinen imurointi pitää sen hyvässä kunnossa.

Imuroidessa kannattaa kuitenkin välttää mattojen kanttausten turhaa hankaamista, koska kantti on maton herkin kohta.

Pese vain viime hädässä 

Mikäli matto tuoksuu tunkkaiselta, kokeile ensin tuuletusta raikkaassa ulkoilmassa pesun sijaan.

Jos pesu on sinusta välttämätöntä, muista aloittaa tarkistamalla pesuohje maton pohjapuolelta. Pesuohje vaihtelee mattotyypin mukaan.

Vallilan mattojen yleiset pesuohjeet:

  • Suurimmalle osalle matoistamme suositellaan laakapesua
  • Puuvillakuramatot ja kylpyhuonematot voit pestä pesukoneessa
  • 100-prosenttisille puuvillamatoille sopii käsinpesu

Laakapesuun erityiset laitteet

Laakapesu tai laakavesipesu on erikoistekniikka, joka sinun on helpointa tehdä pesulassa, jossa on siihen omat laitteet.

Laakapesua vaativia mattoja ei saa kastella läpimäriksi, koska silloin vaarana on tekstuurien tai värien vahingoittuminen. Laakapesussa matto pyritäänkin jättämään mahdollisimman kuivaksi käsittelyn päätteeksi ja veden poisto tehdään pesulan vesi-imurilla.

Laakapesu sekoitetaan useasti käsinpesuun vaakatasossa, mutta kyseessä ovat siis kaksi aivan eri pesutapaa.

Käsinpesussa varo värien leviämistä 

Myös sillä on väliä, miten käsinpestäviä mattoja pestään. Millekään Vallilan matolle emme suosittele pesua kovalla juuriharjalla ja suopapesuaineilla (kuten mäntysaippualla).

Jos peset itse mattosi käsin, parhaan tuloksen saat, kun käytät mietoa pyykinpesuaineliuosta ja vältät liuottavia pesuaineita. Kun et liota mattoa vedessä, ehkäiset tehokkaasti värien leviämisen. Pestessäsi mattoa harjaa sitä pehmeällä harjalla raitojen tai nukan suuntaisesti. Matto kuivataan vaakatasossa ilmavalla ja tasaisella alustalla.

Parhaan tuloksen käsinpestävillekin matoille saat kuitenkin pesulasta.

Tahravahingoissa tärkeintä on nopeus 

Miten toimia sitten, jos matolle kaatuu viiniä, koira oksentaa tai lapsi kaataa keitot ja pesulaa ei ole lähimailla? Tahravahinkojen ehkäisemisessä tärkeintä on nopeus.

Kostean punaviinitahran päälle kannattaa kaataa tasainen kerros suolaa, antaa sen vaikuttaa jopa seuraavaan päivään ja imuroida se sitten pois.

Kaapissa kannattaa myös pitää erillistä tekstiilien tahranpoistoainetta. Jos tahranpoistoainetta ei löydy, voit kokeilla laimeaa saippualiuosta ja pyyhkimistä nukan suuntaisesti. Älä kuitenkaan hankaa tai kastele mattoa läpimäräksi.