Vallila ja 12 sisustusunelmaa: monikulttuurisuuskeskus HeiMo on toivon ja valon tila Heinolassa

Vallila ja 12 sisustusunelmaa: monikulttuurisuuskeskus HeiMo on toivon ja valon tila Heinolassa

Ikkunaa koristavat lasimaalaukset toiveikkaista kieloista, kauniista päivänkakkaroista ja tuulessa liehuvasta Suomen lipuista.

– Unelmamme on koko kansan yhteinen olohuone Heinolan parhaalle paikalle Kaivokadulle, kertoo rehtori Sirkka Suomi Jyränkölän Setlementistä.

Monikulttuurisuuskeskus HeiMon johtoajatus on, että ihminen edellä mennään ja erilaisuus on rikkaus, joka täytyy osata valjastaa hyvään.

– Heinolan alueen monikulttuurisuustyö tarvitsi tukikohdan. Jyränkölään on keskittynyt paljon osaamista ja halua auttaa, ja toimimme monissa yhteistyöverkostoissa. Tavoite on saada tieto ja auttajat saman katon alle, Jyränkölän HeiMoon.

Monikulttuurisuustilan nimestä järjestettiin yleisökilpailu tammikuussa 2017, ja voiton 60 ehdotuksesta vei nimi HeiMo. Voittajanimessä korostuu tilan ydinviesti, yhteisöllisyys. Tilassa järjestetään kotouttamiskoulutusta, näyttelyitä, kielikahviloita, ravintolapäivän tempauksia, opiskellaan suomen kieltä ja tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin. Sirkka Poutanen pyörittää kokkikerhoa, ja ruoanlaiton lomassa opetellaan ruoka-aineiden nimiä. Yhdessä on valmistettu esimerkiksi lohikeittoa ja hirvijauhelihapihvejä. Lähimetsästä poimitaan yrttejä annoksia maustamaan. Yksi tulevaisuuden haave on, että HeiMossa pyörisi vakituisesti oma kahvila.Valossa kylpevässä oleskelutilassa tapaamme Pia Valkjärven. Hän on ollut HeiMossa kolmen kuukauden työkokeilussa, jonka yksi osa-alue on monikulttuurinen työ. Kurssiohjelmassa on ollut esimerkiksi suomen kielen opettelemista musiikin avulla.

– Olemme käyneet Jenni Vartiaisen Missä muruseni on -biisin lyriikoita sana sanalta läpi. Musiikintunneilla olemme vetäneet täysillä karaokea, Pia hymyilee.

Ennen työkokeilua HeiMossa Pia työskenteli yli 20 vuotta myyjänä.

– Kyllä tämä on minun alani. Tässä saa yhteyden toiseen ihmiseen. Olen huomannut, että minun sisälläni asustaa pieni ohjaaja.

Kakkukahveja HeiMossa nauttii myös Pian työpari ja mentori, monikulttuurisen työn ohjaaja Tuomas Martio. Tuomaksen juuret ovat Jyränkölässä jo nuoruusvuosilta musiikkiharrastuksen tiimoilta. Kulttuurilla – musiikilla, taiteella, elokuvilla (Kaurismäen uusin, Saattokeikka, Pussikaljaelokuva) – on valtavan tärkeä merkitys Tuomaksen työssä. Tunneilla muun muassa sanoitetaan uudelleen suomalaisia ikivihreitä. Tanssitaan, ja pelataan futista.

– Aluksi täällä ei välttämättä ole kahden ihmisen välillä muuta kommunikaatiokeinoa kuin moi-sana. Olen oppinut täällä ihan hirveästi uutta, ikään kuin sanoja syvempää kieltä, välittämisen kieltä. Sillä on myös tosi paljon merkitystä, millä äänensävyllä sanot asiat. Olen löytänyt kielessä olevat lukemattomat sävyt, kun aiemmin näin pelkkiä päävärejä. Pedagogisesti ajoitus on myös hirmu tärkeää: täällä toisella ihmisellä on iso kriisi päällä omassa elämässä.

Tuomas sanoo kauniisti, että me kannamme toinen toistemme kuormia tällä matkalla.Sisustusmuutos toi vahvat luontoaiheet sisälle HeiMoon

Vallilalta jyränköläläiset toivoivat yhteiseen olohuoneeseen väriä ja pehmeyttä sekä kodinomaisuutta. Toiveena oli, että monikulttuurisuustila houkuttelisi viihtyisyydellään ihmisiä mukaan.

– Ajattelimme, että Vallilan avulla voisimme yhdessä saada nupullaan olevan monikulttuurisuustilan täyteen loistoonsa, palvelemaan paitsi heinolalaisia maahanmuuttajia, myös muita Heinolan asukkaita.


Kuvat HeiMosta ennen sisustusmuutosta 

Sisustusmuutoksessa suuren ja valoisan oleskelutilan ikkunat saivat kauniit Kaisla Classic -valoverhot sekä tunnelmaltaan seesteiset Kallvik-verhot. Kallvik tuo tilaan merellisen puuaiheen, rantakalliolla seisovat männyt. Ikkunalaudan koristetyynyjen kuosi on sinisävyinen Kaisla. Voimakkaan ja näyttävän kuosin on suunnitellut legendaarinen tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaara, ja kuosi uhkuu luonnon vahvaa salaperäisyyttä.


Kuvat sisustusmuutoksen jälkeenLuokkahuoneeseen, jossa kokoontuvat esimerkiksi koto-ryhmät, valittiin tyylikkäät Nova-pimennysverhot sekä kuosilliset Kallvik-verhot.Toivon ja valon tila sai uljaasta luonnostamme vahvasti inspiroituneen sisustuksen.

Katso videodokkari HeiMosta!

Vuonna 2017 Vallila toteuttaa 12 sisustusunelmaa - työllä, tuella ja tekstiileillä. Etsimme joulu–tammikuussa avoimen haun kautta ympäri Suomea monimuotoisia perheitä ja vahvoja yhteisöjä, jotka kaipasivat apua muutosprojekteihinsa. Dokumentoimme jokaisen muutoksen sanoin, kuvin tai videoin. Tervetuloa tutustumaan kohteisiin blogissamme!

Takaisin blogiin
 • Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

  Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

    Vallilan valtasi 60-luvun loppupuolella vapautuneen ilmapiirin luova aalto. Yritys oli tehnyt ensimmäisen sukupolvenvaihdoksen, kun Otto Bernerin poika Rudolf Berner otti langat käsiinsä ja vahvisti Vallilan sisustuskankaiden tuotantoa oman tekstiilisuunnittelun...

 • Iki-ihanat kukkakuosit

  Iki-ihanat kukkakuosit

  Villityksiä tulee ja menee, mutta kukkakuosit pysyvät aina muodissa. Me Vallilalla rakastamme kukkakuoseja ja siksi meiltä löytyykin niitä monenlaisia. Tutustu alta 12 ihanaan kukkakuosiimme ja tilaa suosikkisi TÄÄLTÄ.  Graafiset kukkakuosit Makeba Klassikon aseman saavuttanut Howart...

 • Vallila SS2022 Ervin Latimer Tove

  SS2022: Värillä on väliä

  Kevään ja kesän 2022 mallistossa Vallilan ydin herää taas näkyvästi eloon: Olemme väritalo ja se näkyy designissamme. Iloiset ja rohkeat värit ovat osa dna:tamme, jonka taitavat suunnittelijamme meille mallistojemme myötä...

1 / 3