Vallila ja 12 sisustusunelmaa: Irti Huumeista ry: Aina on toivoa

Vallila ja 12 sisustusunelmaa: Irti Huumeista ry: Aina on toivoa

Irti Huumeista ry:n talon seinät ja ovenkarmit ovat kuulleet monta koskettavaa ja karua tarinaa, joissa vaihtelevat elämän karvaus ja toivo. Yksi tarinoista on Pasin. Voit katsoa sen täältä.

Irti Huumeista ry on toinen Vallilan tänä vuonna toteuttamasta 12 sisustusmuutoskohteesta. Astutaan toimiston matalan kynnyksen yli peremmälle järjestön tiloihin Helsingin Kruunuhaassa.Irti Huumeista ry on vapaaehtoistyöjärjestö ja 32-vuotias huumetyön pioneeri Suomessa. Työn keskiössä ovat aina järjestön vapaaehtoiset ja asiakkaat, kertoo toiminnanjohtaja Mirka Vainikka. Järjestö on myös huumeiden käyttäjien ääni tässä yhteiskunnassa. Järjestön perusivat aikanaan suomalaiset huumeriippuvaisten nuorten äidit. Heille oli tärkeää, että järjestö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, jotta jokainen jota asia koskettaa voi toimia järjestössä.

– Järjestön historia heijastuu vahvasti tähän päivään: läheisten kanssa tehdään paljon töitä ja toimitaan perhekeskeisesti. Tapaamisissa on monesti käyttäjät sekä läheiset yhdessä mukana.

– Huumemaailmaan kuuluu väkivalta ja toisen ihmisen sortaminen. Lisäksi yhteiskunnassa syrjitään käyttäjiä ja heidän läheisiään. Jokaisella ihmisellä on oikeus terveyteen, hyvinvointiin ja hyvään elämään, vaikka lähtökohdat olisivat huonot, Mirka jatkaa.

Kun perheessä joku käyttää huumeita, tilanne koskettaa kaikkia perheenjäseniä. Asia varjostaa koko perheen arkea, silloinkin, kun käyttäjä on raitistunut. Huumeiden käyttäjän läheiset voivat pahoin ja tuntevat syyllisyyttä ja häpeää. Nämä ovat tuntemuksia, joita ei kehdata sanoa ääneen. Monet vanhemmat eivät uskalla sanoa, että oma lapsi käyttää, mutta häpeän ei tarvitse olla osa arkea. Huumeperheen lapset puolestaan usein ottavat liikaa vastuuta perheessä ja suojelevat vanhempiaan. Tämä jättää heihin pysyvän jäljen. Irti Huumeista ry tarjoaa tukea toipumiseen huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen – koko perheelle. 

Suru ja kärsimys, jota huumekuolemat aiheuttavat jättävät huumeriippuvaisten läheisiin pysyvän arven. Nämä kuolemat ovat turhia, Mirka sanoo. Kokemus Irti Huumeista ry:llä on osoittanut, että yhden huumeriippuvaisen rinnalla noin kuudella läheisellä on riski sairastua.

On todella tärkeää, että ihmiset kohdataan ihmisinä ja heillä on turvallinen paikka, minne tulla. Paras apu on tulla kuulluksi.

– Tässä työssä korostetaan vaitiolovelvollisuutta, jotta ihmiset voivat pitää järjestöä turvapaikkanaan. Meidän työntekijöiden pitää myös sietää sitä, että kaikista tilanteista ei ole faktatietoa.

Sitoutuneet vapaaehtoiset ovat suuri voimavara

Irti Huumeista ry:n henkilökunnasta kaikilla on alan koulutus ja monella on taustaa joko omasta tai läheisen huumeiden käytöstä ja kuntoutumisesta. Järjestössä toimii alueellisesti noin sata vapaaehtoista, joista toiset ovat koko ajan aktiivisia ja toiset elämäntilanteensa mukaan. Vapaaehtoiset toimivat järjestössä usein hyvin pitkään, ja kaikki ovat hyvin sitoutuneita. Vapaaehtoistyöhön kuuluu muun muassa tukihenkilötoimintaa ja puhelinpäivystystä.

Irti Huumeista ry on avoin yhdistys, johon voi liittyä mukaan. Ihmiset, joilla on omakohtaista näkemystä ja kokemusta aiheesta sekä koulutuksen kautta tietoa kartuttaneet opiskelijat ovat arvokas voimavara järjestölle.

– Sosiaali- ja terveysalan ihmiset ovat ammattitaitoisia tähän työhön, mutta vain taivas on rajana vapaaehtoisissa, sillä kaikki vapaaehtoiset koulutetaan työhön ja kukin työskentelee omilla vahvuuksillaan, sanoo Mirka painokkaasti.

Toimiston tunnelmassa on paljon intoa ja naurua.

– Välillä täytyy tasapainoilla innon, halun ja harkinnan kanssa, ettei mennä liian vauhdilla, koska nämä asiat vaativat pysähtymistä ja miettimistä.

Toipumisprosessista Mirka toteaa: 

– Toipumista on monenlaista. Jotkut sitoutuvat nollatoleranssiin ja toiset taas ovat nuorallatanssijoita, joilla on kova tausta: he saattavat käyttää satunnaisesti alkoholia. Tarinat aina yllättävät siinä, että miten käy. Todella vaikeistakin tapauksista on selvitty, hekin ovat kuntoutuneet.

Tänä vuonna Irti Huumeista ry uudistaa koko Suomea koskevan huumekoulutustoiminnan ja vahvistaa vapaaehtoistyöntekijäverkostoaan. Aina on toivoa, on yhteinen motto.

– Ihmisten tarinat ja tietyt tilanteet painuvat mieleen ja jäävät mietityttämään. Monet ihmiset ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen, Mirka toteaa.

Toiveena kaunis ja viihtyisä olohuonemainen tila

Irti Huumeista ry haki mukaan Vallilan muutoskohteeksi, koska kauniit tilat voimaannuttavat ja vaikuttavat positiivisesti työntekoon. Järjestön tilat sijaitsevat 1915 rakennetussa rakennuksessa, jonka huoneet ovat korkeita ja tunnelmallisia. Järjestön toiveena oli tehdä yhdestä kokoushuoneesta viihtyisä ja rauhallinen kohtaamistila, olohuone, jossa huumeiden käyttäjät ja läheiset voivat tavata ja jossa henkilöstö voi pitää työnohjaukset tai vaikkapa elokuvaillan. Tässä tilakuvat ennen muutosta:

Tila puettiin Vallilan kevään Saarni-kuosiin. Vallilan kuosisuunnittelija Tanja Orsjoen luoman Saarni on vahva ja voimakas ja siinä on mukana näyttävää dramatiikkaa. Kookas hieno-oksainen puu on katseenvangitseva elementti sisustuksessa. Lattiaa koristaa Tanja Orsjoen Naimakauppa-matto. Naimakauppa-kuosi on on runsasta kaarevien muotojen ilottelua.


Katso Pasin ja toisen muutoskohteen sykähdyttävä tarina.

Vuonna 2017 Vallila toteuttaa 12 sisustusunelmaa - työllä, tuella ja tekstiileillä. Etsimme joulu–tammikuussa avoimen haun kautta ympäri Suomea monimuotoisia perheitä ja vahvoja yhteisöjä, jotka kaipasivat apua muutosprojekteihinsa. Dokumentoimme jokaisen muutoksen sanoin, kuvin tai videoin. Tervetuloa tutustumaan kohteisiin blogissamme!

Takaisin blogiin
 • Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

  Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

    Vallilan valtasi 60-luvun loppupuolella vapautuneen ilmapiirin luova aalto. Yritys oli tehnyt ensimmäisen sukupolvenvaihdoksen, kun Otto Bernerin poika Rudolf Berner otti langat käsiinsä ja vahvisti Vallilan sisustuskankaiden tuotantoa oman tekstiilisuunnittelun...

 • Iki-ihanat kukkakuosit

  Iki-ihanat kukkakuosit

  Villityksiä tulee ja menee, mutta kukkakuosit pysyvät aina muodissa. Me Vallilalla rakastamme kukkakuoseja ja siksi meiltä löytyykin niitä monenlaisia. Tutustu alta 12 ihanaan kukkakuosiimme ja tilaa suosikkisi TÄÄLTÄ.  Graafiset kukkakuosit Makeba Klassikon aseman saavuttanut Howart...

 • Vallila SS2022 Ervin Latimer Tove

  SS2022: Värillä on väliä

  Kevään ja kesän 2022 mallistossa Vallilan ydin herää taas näkyvästi eloon: Olemme väritalo ja se näkyy designissamme. Iloiset ja rohkeat värit ovat osa dna:tamme, jonka taitavat suunnittelijamme meille mallistojemme myötä...

1 / 3