Vallila, 12 sisustusunelmaa ja Hyrkkälänmaja: hirvipaistia, hirvenmuotoisia joulupipareita ja luja Hyrkkälä-henki

Vallila, 12 sisustusunelmaa ja Hyrkkälänmaja: hirvipaistia, hirvenmuotoisia joulupipareita ja luja Hyrkkälä-henki

Hyrkkälän kylä, Savitaipale, Etelä-Karjala. Istumme Hyrkkälän Erämiesten omistaman vanhan kansakoulun tunnelmallisessa salissa. Päätyseinällä komeilee jättimäinen hirventalja. Kamiinan tuli tuo tilaan suloista lämpöä, ja pitkille pöydille on aseteltu pieniä punaisia tuikkuja. Ikkunaruutujen takaa avautuu luminen peltomaisema. Vesi herahtaa kielelle karjalanpaistin tuoksusta. Entisen kansakoulun sali taipuu moneen: täällä on tanssittu häitä, pidetty kyläkokousta ja taidenäyttelyitä ja jumpattu talvipakkasilla.
Aivan kansakoulun vieressä on juuri valmistunut uudenuutukainen Hyrkkälämaja, paikallisten Erämiesten metsästysmajan lisärakennus. Maja on rakennettu omasta metsästä kaadetuista puista. Täällä Hyrkkälässä Martat ja Erämiehet tekevät tiiviisti yhteistyötä ja asioita kimpassa. Martat järjestävät erilaisia tilaisuuksia, laittavat ruokaa, leipovat lämpimäisiä. Syksyn huipentuma ovat hirvipeijaiset, isot juhlat, joihin tulee paljon ihmisiä kylästä ja naapuriseuroista. Kauden kruunaavissa pidoissa herkutellaan hirvipaistilla tai hirvikeitolla, seurustellaan ja tanssitaan. Se on aina kauden kohokohta, kertoo aktiivimartta Sari Ramula. Hän ilmoitti Hyrkkälänmajan mukaan Vallilan sisustusmuutoshakuun.Sarin puheesta huokuu suuri ylpeys Hyrkkälää kohtaan.

– Me olemme Hyvästä Hyrkkälästä ja olemme siitä erityisen ylpeitä. Hyrkkälässä käydään kylässä ja tavataan naapureita kasvokkain. Meillä on kylä, jossa on vielä voimissaan ajatus "me kuulumme yhteen". Naapuria autetaan, ja vuosienkin jälkeen entiset kyläläiset otetaan ilolla vastaan. Täällä toinen tukee toista. Hyrkkäläläisyys yhdistää meitä aika paljon, me ollaan niin kuin sielunveljiä.

Sarille onnellisinta elämässä ovat hetket Hyrkkälässä: kun päivän työt on saatu tehtyä ja aurinko painuu mailleen, leikattu nurmikko tuoksuu ja kesäilta vaihtuu yön hämäryyteen.

Uusi Hyrkkälänmaja tekee erämies Jarski Inkilän tosi onnelliseksi.

– Siitä haaveiltiin pitkään, että saadaan omat tilat. Ennen olimme lihankäsittelyssä vuokralla naapuriseuran alueella. Nyt on sitten omat hienot tilat. Kyllä se oli hieno juttu, kun ensimmäinen hirvi saatiin kaadettua ja toimme sen tuohon uudelle paikalle. Kyllä se kruunasi kaiken sen rakennustyön ja oli juhlava tunne.Onnelliseksi tekee myös hyvä porukka ja luja yhteistyö:

– Ilman tätä porukkaa ei tästä tulisi yhtään mitään. Yhdessä tehdään, me Erämiehet, Martat ja kyläläiset.

Jarskin mielestä metsästys on hieno, sosiaalinen ja aliarvostettu harrastus.

– Metsästys on paljon muutakin kuin mitä siitä yleisesti ajatellaan. Meille tärkeitä asioita ovat riistanhoito, riistan ruokinta ja riistakantojen laskennat. Vierailujahdissa tapaa paljon erilaisia ihmisiä, ja metsästys kokoaakin porukkaa kasaan laajalti erilaisista ympyröistä. Metsästys yhdistää ihmisiä. Että jos joku on kiinnostunut, niin ottaa vaan seuraan yhteyttä.

Hyrkkäläläiset laskeutuvat jouluun metsäväen joulurauhan julistuksen jälkeen.

– Joulurauhan julistus kokoaa meidät vielä kerran yhteen ja siitä jokainen lähtee kohti omaa tapaansa viettää joulua, Sari kertoo.

Kevätkaudella Martat usein keksivät yhdessä tuumin jotain mukavaa ja sitten haastavat erämiehet mukaan, Sari nauraa.Hirvimaja koristeltiin poroin ja rinkelein

Hyrkkäläläiset toivoivat Vallilan sisustustoteutukselta sitä, että ulkopuolinen katsoo tilaa uusin tuorein silmin.

– Vallilan kankaissa on paljon luontoa ja elämiä ja jopa metsästyshenkisyyttä, joten ne sopivat tänne meille aivan mainiosti, toteaa Sari.

Hyrkkälänmajan seinälle ommeltiin näyttävä punainen seinäkangas Vallilan kuosisuunnittelija Riina Kuikan Kuru-kankaasta. Kuru-kuosissa porot laiduntavat ja syövät jäkälää tuntureiden välissä olevassa rotkossa. Rinteellä tunturin juurella kasvaa havumetsää. Kuosin nimi viittaa tunturirotkoon, ja kuosi henkiikin Lapin luonnon karua ja hiljaista kauneutta. Suunnittelija Riina on saanut Lapin luonnon lumosta inspiraatiota myös aiempiin kuoseihinsa. Kuru-kuosi toistuu myös pehmeissä sisustustyynyissä. Koristetyynyjen toinen kuosi on Eveliina Netin suunnittelema Kerttu valloittavassa burgundinpunaisen sävyssä.Verhojen ja upean pitkän pöydän pöytäliinan kuosiksi valittiin suunnittelija Tanja Orsjoen runsas Rinkeli, jossa komeilee rinkelinmuotoinen runsas kukkakranssi kauniine kukkineen, ruusunmarjoineen ja tammenterhoineen.Keittiötekstiileissä, kulhoissa ja tarjottimissa valloittaa Vallilan kuosisuunnittelija Matleena Issakaisen Hertta-sydänkuosi, joka huokuu perinnettä. Sydänkuvion koristeet onkin tehty oljen pätkistä. Kuosin nimi, Hertta, on myös topakka naisen nimi, joka on esiintynyt almanakassamme 1900-luvun alkupuolelta alkaen.Vuonna 2017 Vallila toteuttaa 12 sisustusunelmaa - työllä, tuella ja tekstiileillä. Etsimme viime joulu–tammikuussa avoimen haun kautta ympäri Suomea monimuotoisia perheitä ja vahvoja yhteisöjä, jotka kaipasivat apua muutosprojekteihinsa. Dokumentoimme jokaisen muutoksen sanoin, kuvin tai videoin. Tervetuloa tutustumaan kohteisiin blogissamme!
Takaisin blogiin
 • Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

  Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

    Vallilan valtasi 60-luvun loppupuolella vapautuneen ilmapiirin luova aalto. Yritys oli tehnyt ensimmäisen sukupolvenvaihdoksen, kun Otto Bernerin poika Rudolf Berner otti langat käsiinsä ja vahvisti Vallilan sisustuskankaiden tuotantoa oman tekstiilisuunnittelun...

 • Iki-ihanat kukkakuosit

  Iki-ihanat kukkakuosit

  Villityksiä tulee ja menee, mutta kukkakuosit pysyvät aina muodissa. Me Vallilalla rakastamme kukkakuoseja ja siksi meiltä löytyykin niitä monenlaisia. Tutustu alta 12 ihanaan kukkakuosiimme ja tilaa suosikkisi TÄÄLTÄ.  Graafiset kukkakuosit Makeba Klassikon aseman saavuttanut Howart...

 • Vallila SS2022 Ervin Latimer Tove

  SS2022: Värillä on väliä

  Kevään ja kesän 2022 mallistossa Vallilan ydin herää taas näkyvästi eloon: Olemme väritalo ja se näkyy designissamme. Iloiset ja rohkeat värit ovat osa dna:tamme, jonka taitavat suunnittelijamme meille mallistojemme myötä...

1 / 3