Porkkana & tulppaanit

Inspiroidu Vallilan ja Studio Viivin yhteistyössä tekemistä kukkaisista pääsiäiskattauksista. Kuplat-kuosin ympärille rakentui tulppaaneilla sekä maljakkoon asetelluilla porkkanoilla! Tulppaanien terälehtiä hellästi kääntämällä voit luoda kukille ja kattaukselle täysin uudenlaisen ilmeen.

Tarvikkeet:

  • tulppaaneita
  • kirkas astia / matala maljakko
  • porkkanoita (kapeat toimivat tässä paremmin)
  • kukkasakset tai terävä veitsi imupintojen leikkaamiseen
  • kylmää vettä
  • Vahakangas Kuplat 

 

Valmistelu:

1. Pese porkkanoista mahdollinen hiekka/multa pois. Mitä puhtaammat porkkanat, sen puhtaampana vesi pysyy ja kukat kestävät pidempään.

2. Asettele porkkanat kapea kärki ylös päin astiaan. Jätä väljyyttä, jotta voit lisätä kukkia porkkanoiden väliin.

3. Kaada astiaan kylmää vettä alle puolen välin, sillä vedenpinta nousee, kun astiaan lisätään kukkaa.

4. Poista tulppaaneista alimmat lehdet niin, että varsi paljastuu. Näin tulppaanit mahtuvat paremmin porkkanoiden väliin.

Asettelu:

1. Aloittaessasi, muista päättää teetkö asetelman katsottavaksi vain edestä päin vai katsotaanko sitä joka suunnalta. Muista käännellä asetelmaa työstön aikana!

2. Lähde asettelemaan tulppaaneita porkkanoiden väliin yksi kerrallaan. Leikkaa jokaiseen kukkaan uusi imupinta ennen astiaan asettelua. Tulppaanit juovat vettä runsaasti ja venähtävät tästä syystä pituutta nopeasti. Tasainen imupinta ja kylmä vesi hidastavat kukan veden juontia ja kukintaa, jolloin se säilyy maljakossa pidempään. Mikäli on vaikea saada tulppaani mahtumaan porkkanoiden väliin, voi varteen leikata viiston imupinnan, jolloin varren ujuttaminen porkkanoiden väliin helpottuu.

3. Asettele osa kukista syvemmälle astiaan eli lyhennä vartta reippaasti. Näin saat kerroksellisuutta asetelmaan. Lyhennä vartta pikkuhiljaa testaamalla, jotta saat siitä sopivan pituisen. Miltä näyttäisi, jos poistatkin kaikki lehdet kukan varresta? 

4. Seuraa aseteltaessa tulppaanien varsien liikkeitä ja anna luovuuden kukkia. Älä suotta mieti liikaa lopputulosta vaan nauti tekemisestä. Tulppaaniasetelmat saavat olla villejä!

5. Asetelmassa olevien tulppaanien asennot saattavat hieman muuttua kun lisäät uutta kukkaa. Voit korjata jo olemassa olevien kukkien asentoa matkan varrella.

6. Mikäli tulppaanin varsi ei tahdo mahtua asetelmaan, mutta et ole vielä valmis, kokeile poistaa porkkanoita yksi kerrallaan

7. Varmista, että kaikki kukanvarret ovat vedessä. Lisää vettä tarvittaessa. 

Vinkki!

Useiden tulppaanilajikkeiden terälehtiä voi varovasti taittaa auki, jolloin kukka muuttaa hauskasti muotoaan ja sen keskusta paljastuu. Tuoreiden ja hyvin nuppuisten tulppaanien kannattaa antaa juoda rauhassa vettä parikin päivää, jotta kukka hieman avautuu ja terälehtien avaaminen helpottuu.

Valmis!