Satokauden juhlaa

Suomalainen sadonkorjuun juhla, kekri, on Vallilan syyskokoelman juhlateema. Kekri on satovuoden viimeinen ja uuden kauden ensimmäinen päivä. Silloin syksyn juhlapöydät katetaan parhailla antimilla, tilat koristetaan näyttäviksi ja vanhat perinteet heräävät henkiin.


Aikoinaan kekriä juhlittiin satokauden päätöksen aikaan. Kun maatilan sadonkorjuutyöt oli tehty, karja saatettu ulkoruokinnasta navettaan, viljat säilötty ja perunat nostettu pellosta, tilan työväki pääsi ansaitsemalleen vapaalle ja juhlapöytien ääreen. Kekripöytään nostettiin sadon parhaimmistoa: itse pantua olutta, viljoista leivottua leipää, vihanneksia kasvimaalta ja paistia omasta karjasta. Pöytään kutsuttiin vakituista talon väkeä, palkollisia ja vieraita. Juhla huipentui oljesta valmistetun kekripukin polttamiseen. Kekrikokon tuli lepytteli henkiä ja juhlisti mennyttä.

Nykyään kekriä juhlitaan edelleen ympäri Suomea, mutta monin erilaisin tavoin. Sadonkorjuujuhlat, pyhäinpäivän vietot ja suomalainen halloween ovat kaikki saaneet vaikutteita kekristä. Edelleen näiden juhlien ytimessä on yhdessä oleminen, irtiotto arjesta ja herkuttelu sadon antimilla. Perinteiset maatilatyöt eivät enää näy suurimmassa osassa suomalaisia koteja, mutta heinien ja syksyn lakastuvien kukkien vivahteikkaat värit näkyvät syksyn kodintekstiilimuodissa. Vallilan syysvalikoimassa sadonkorjuun, viljalyhteiden ja olkien tuliset okran sävyt näkyvätkin näyttävissä kukkakuoseissa.


Kata tänä syksynä kekripöytääsi upea pöytäliina, kuviolliset astiat ja luonnonmateriaaleista valmistetut lautasliinat. Vaihda verhot syksyn sävyihin sopiviksi, tee tilasta lämpöisen tuntuinen villaisilla matoilla ja korista pöytä luonnonkasveilla. Kutsu juhliin ystäviä ja sukulaisia. Tarjoa kauden juureksia, syksyn marjoja, sieniä ja erilaisia liharuokia. Muistele menneitä lämmöllä ja nosta malja uudelle satokaudelle!

Lue lisää: www.kekri.fi