Reetta Pelli x Vallila – Aamutakki / Kimono

Yksinkertainen polvipituinen aamutakki, joka koostuu vain 3 vartalokappaleesta. Hihat leikataan vartalon mukana T-mallisesti, mikä nopeuttaa ompeluprojektia ja helpottaa kuvion kohdistamista. Aloittelijaystävällinen ja nopea ompeluprojekti! Kangasta vaihtamalla esimerkiksi kevyempään saa tällä samalla kaavalla ommeltua arkikäyttöön kimonomallisen kevyen takin! Jos kokeilet ohjeita ja jaat siitä kuvia somessa, muista tägätä #diyvallila #myvallila

Tarvikkeet:

Ompelukone

3 m kangasta

Kankaaseen sopivaa lankaa

Kimonon osat:

1 kpl takakappale (leikataan kaksinkertaisena)

2 kpl etukappale

2 kpl etureunan kanttinauha: 120 cm x 10 cm

1 kpl vyö: 175 cm x 15 cm

2 kpl vyönlenkki: 5 cm x 10 cm

 1. Leikkaa takakappale kaksin kerroin yhtenä kappaleena mittojen mukaan, siten että keskitaka taite on kankaan taitteessa. Käytä takakappaletta etukappaleen kaavana, mutta huomaa että etukappale on 2 cm leveämpi etureunassa. Katso leikkausvinkki kankaan optimoimiseksi. Leikkaa etukappale kaksinkertaisena ja leikkaa lopuksi etukappaleen kaula-aukko.
 2. Leikkaa kimonon etureunan kanttinauhat, vyö ja vyönlenkit mittojen mukaan.
 3. Kiinnitä etukappaleet nuppineuloin kiinni takakappaleeseen oikeat puolet vastakkain olkapäästä, hihoista ja sivusaumasta. Ompele kappaleet yhteen suoralla ompeleella 1 cm saumavaralla ja viimeistele sauma siksak-ompeleella.
 4. Käännä aamutakin helma tuplakäänteelle n 1 cm (ensin kerran sisäpuolelle ja käännä sitten vielä toisen kerran=kangas on kolmin kerroin) ja ompele suoralla ompeleella
 5. Käännä molempien hihojen reunat tuplakäänteelle n 1 cm ja ompele suoralla ompeleella
 6. Yhdistä etureunan kanttinauhat toisiinsa suoralla ompeleella, jolloin lopputuloksena on yksi pitkä nauha. Kiinnitä tämä nauha oikeat puolet vastakkain etukappaleen ympäri niskan kautta nuppineuloin ja ompele kiinni suoralla ompeleella.
 7. Taita kanttinauha kaksin kerroin (taita nauha tuplakäänteelle, jotta leikattu reuna jää piiloon sisäpuolelle) ja kiinnitä nuppineuloin etukappaleen sisäpuolelle juuri ompelemasi suoran ompeleen kohdalle. Etukappaleen leikattu reuna jää tällöin kanttinauhan sisäpuolelle ja syntyy viimeistelty sauma. Ompele kanttinauhan sisäpuoli kiinni niin läheltä reunaa kuin mahdollista suoralla ompeleella. Huomaa että helman reuna tulee taittaa sisäpuolelle ennen ompelemista, että se myös ”sulkeutuu”.
 8. Ompele vyö: käännä vyö kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele pitkät reunat kiinni toisiinsa 1 cm saumavaralla. Käännä vyö oikeinpäin. Käännä molempien päiden auki olevat reunat sisäpuolelle kaksin kerroin ja ompele suoralla ompeleella päät kiinni. Silitä vyö, jotta siitä tulee napakka.
 9. Vyönlenkit: taita suorakulmion molemmista pitkistä reunoista n 1 cm kaksin kerroin sisäpuolelle ja taita sen jälkeen suorakulmio kahtia pituussuunnassa. Ompele vyönlenkki kiinni suoralla ompeleelta niin läheltä työn reunaa kuin mahdollista.
 10. Kiinnitä vyönlenkit: kiinnitä vyönlenkit aamutakin sivusaumaan n 2 cm kainalon alapuolelle nuppineuloin. Ompele vyölenkin ylä- ja alareuna kiinni suoralla ompeleella.
 11. Silitä työ, leikkaa langanpätkät ja olet valmis!

Vallilan kankaita voi ostaa kaikista muista myymälöistä paitsi Vallila Helsinki Outletista. Kangasvalikoima vaihtelee myymälöittäin. Katso myymälöiden yhteystiedot sekä aukioloajat täältä.