Tee itse näyttävä jäälyhty

Kukilla ja kasveilla koristeltu jäälyhty on kaunis pihakoriste. Jäälyhtyjen jäädyttämisessä voi käyttää rajattomasti mielikuvitusta. Materiaalit voivat olla lähes mitä vain: hedelmiä, marjoja, käpyjä, lepän tai lehtikuusen kauniita oksia.

Graafiset tulppaanit tai kerrokselliset ruusut sopivat mainiosti juhlan ajan lyhtyihin. Asettele kukat astiaan tai ämpäriin ylösalaisin ja kiinnitä ne pyykkipojilla tai narulla varrestaan kiinni astian reunaan. Pienemmät koristeet painautuvat astian pohjalle, joten ne asettuvat valmiissa lyhdyn yläosaan. Täytä astia vedellä, vähän kerrallaan.

Vie astia ulos pakkaseen ja suojaa se mahdolliselta lumisateelta. Lyhty jäätyy, kun pakkasta on vähintään -5 astetta. Jäätyminen kestää noin vuorokauden, mutta voit kokeilla myös eripituisia jäädytysaikoja. Esimerkiksi lyhyemmän jäädytysajan ohut jääkerros on kirkas ja helposti särkyvä, ja mitä paksummaksi lyhty on jäätynyt sitä sameammaksi ja valkoisemmaksi jää muuttuu.  

Kun lyhty on jäätynyt, sulata kuumalla vedellä jäätynyt lyhty irti astiasta. Koverra kynttilälle pohjaan reikä ja kaada ylimääräinen vesi pois. Kynttilän voi asettaa lyhdyn sisälle lasipurkissa, jolloin tuuli ei sammuta tulta niin herkästi. 

Sytytä kynttilä ja nauti!