Matoille pitkää ikää

Matoille pitkää ikää

Uusi matto on hankinta, joka muuttaa koko huoneen ulkonäköä. Matto voi korostaa huoneen muiden kalusteiden sävyjä tai mukautua sen väritykseen. Se voi tuoda kotiin rohkeita muotoja tai yksiväristä harmoniaa. Koska maton ulkonäkö vaikuttaa niin moneen seikkaan sisustuksessa, sille toivookin pitkää ikää. Oikein hoidettuna matto kestääkin hyväkuntoisena vuodesta toiseen.

Hellavarainen maton imurointi riittää sen perushuolloksi. Nykyimurit ovat niin tehokkaita, että ne imevät pölyt ja roskat vaivatta, eikä mattojen tamppaaminen ulkoilmassa ole tarpeellista. Kovakätinen tamppaus voi jopa vahingoittaa maton kudoksia ja pintaa. Esimerkiksi luonnonmateriaaleista villa hylkii likaa luonnostaan, joten säännöllinen imurointi pitää sen hyvässä kunnossa. Imuroidessa kannattaa välttää mattojen kanttausten turhaa hankaamista, koska kantti on maton herkin kohta. Mikäli matto tuoksuu tunkkaiselta, kokeile ensin tuuletusta raikkaassa ulkoilmassa pesun sijaan.

Mikäli tilanne on karannut niin pahaksi, että pesu on välttämätöntä, kannattaa ensin tarkistaa pesuohje maton pohjapuolelta. Pesuohje vaihtelee mattotyypin mukaan. Vallilan puuvillakuramatot ja kylpyhuonematot voi pestä pesukoneessa ja 100 % puuvillamatoille sopii käsinpesu. Suurimmalle osalle Vallilan matoista suositellaan kuitenkin laakavesipesua.

Laakapesu tai laakavesipesu sekoitetaan useasti käsinpesuun vaakatasossa. Todellisuudessa laakapesu on erikoistekniikka, joka suoritetaan parhaiten pesulassa, jossa siihen on omat laitteet. Laakapesussa matto pyritään jättämään mahdollisimman kuivaksi käsittelyn päätteeksi ja veden poisto tehdään pesulan vesi-imurilla. Laakapesua vaativia mattoja ei saa kastella läpimäriksi, silloin vaarana on tekstuurien tai värien vahingoittuminen.

Myös sillä on väliä, miten käsinpestäviä mattoja pestään. Millekään Vallilan matolle ei suositella pesua kovalla juuriharjalla ja suopapesuaineilla (kuten mäntysaippualla). Parhaan tuloksen saat, kun käytät mietoa pyykinpesuaineliuosta ja vältät liuottavia pesuaineita. Kun et liota mattoa vedessä ehkäiset värien leviämisen. Harjaa pestessäsi mattoa pehmeällä harjalla raitojen tai nukan suuntaisesti. Matto kuivataan vaakatasossa ilmavalla ja tasaisella alustalla. Parhaan tuloksen käsinpestävillekin matoille saat pesulasta.

Miten toimia sitten, jos matolle kaatuu viiniä, koira oksentaa tai lapsi kaataa keitot ja pesulaa ei ole lähimailla? Tahravahinkojen ehkäisemisessä tärkeintä on nopeus. Kostean punaviinitahran päälle kannattaa kaataa tasainen kerros suolaa, antaa sen vaikuttaa jopa seuraavaan päivään ja imuroida se sitten pois. Kaapissa kannattaa myös pitää erillistä tekstiilien tahranpoistoainetta. Jos tahranpoistoainetta ei löydy, voit kokeilla laimeaa saippualiuosta ja pyyhkimistä nukan suuntaisesti. Älä kuitenkaan hankaa tai kastele mattoa läpimäräksi.

Kaikista Vallilan matoista löytyy hoito-ohje maton pohjan tuoteselosteessa.
Hyvällä huolenpidolla sinulla ja matollasi on edessä monta yhteistä vuotta!

Takaisin blogiin
 • Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

  Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

    Vallilan valtasi 60-luvun loppupuolella vapautuneen ilmapiirin luova aalto. Yritys oli tehnyt ensimmäisen sukupolvenvaihdoksen, kun Otto Bernerin poika Rudolf Berner otti langat käsiinsä ja vahvisti Vallilan sisustuskankaiden tuotantoa oman tekstiilisuunnittelun...

 • Iki-ihanat kukkakuosit

  Iki-ihanat kukkakuosit

  Villityksiä tulee ja menee, mutta kukkakuosit pysyvät aina muodissa. Me Vallilalla rakastamme kukkakuoseja ja siksi meiltä löytyykin niitä monenlaisia. Tutustu alta 12 ihanaan kukkakuosiimme ja tilaa suosikkisi TÄÄLTÄ.  Graafiset kukkakuosit Makeba Klassikon aseman saavuttanut Howart...

 • Vallila SS2022 Ervin Latimer Tove

  SS2022: Värillä on väliä

  Kevään ja kesän 2022 mallistossa Vallilan ydin herää taas näkyvästi eloon: Olemme väritalo ja se näkyy designissamme. Iloiset ja rohkeat värit ovat osa dna:tamme, jonka taitavat suunnittelijamme meille mallistojemme myötä...

1 / 3