Masks for Heroes - suomalaista sisukkuutta Pariisissa

Masks for Heroes - suomalaista sisukkuutta Pariisissa

Pia Tikkanen on suomalainen suunnittelija, joka on asunut Pariisissa vuodesta 1987. Koronakriisi iski pahasti Ranskaan, ja etenkin Pariisiin, jossa koronan nopea leviäminen johti koviin rajoitustoimiin ja ulkonaliikkumiskieltoihin. Kriisin iskiessä Pia päätti käydä toimeen auttaakseen kovassa rasituksessa ollutta terveydenhuoltoa. Erään sairaalassa työskentelevän ystävänsä pyynnöstä Pia alkoi ompelemaan kangasmaskeja sairaalan työntekijöille. Sairaalan olemattomat varastot eivät riittäisi muuhun, kuin välttämättömään käyttöön, mutta sairaalan henkilökunta oli huolissaan ulkopuolisten tartuttamisesta.  Pia on valmistanut maskeja itse hurjaa 60 kappaleen viikkovauhtia ja antanut kaikki maskit ilmaiseksi eteenpäin.

Pia muutti Pariisiin yo-kirjoitusten jälkeen opiskelemaan muotisuunnittelua ja kaupunki vei mennessään. Pia siirtyi pian grafiikan puolelle, suunnitellen muoti- ja sisustustekstiiliprinttejä toisen suunnittelijan kanssa perustamassaan DOG-design studiossa. Oma studio, Pia Tikkanen Design, hänellä on ollut vuodesta 2015. Nyt Pia on siirtymässä kokonaan sisustusalalle, toimien väri-, materiaali-, ja tyylikonsulttina ja suunnitellen mittatyönä pintakuvioita sisustuksiin.

Kun eristysaika Ranskassa alkoi, loppuivat Pian työtilaukset lähes kokonaan. ”En voinut olla vain tekemättä mitään, ja kun löytyi aikaa ja materiaaleja, aloin tekemään maskeja sairaalahenkilökunnalle. Heti alusta asti päätin, että teen vain kiinnostavista kuoseista maskeja, joita haluaisin itsekin käyttää muotiasusteena. Omista varastoistani löysin värikkäitä Marimekon kankaita, japanilaisia puuvillakankaita sekä villejä wax-kankaita. Tilannetta hankaloitti tiukka ulkonaliikkumiskielto: kaikki kaupat paitsi ruokakaupat ja apteekit olivat kiinni, joten tarvikkeiden saanti oli hankalaa.”

Myös luovuutta on tarvittu maskien materiaalien kanssa: Pia kertoo keränneensä kuminauhoja ystäviltään, mutta niiden loputtua ovat myös sukkahousut ovat kelvanneet maskien kiinnittämiseksi. Varastossa olevien kankaiden ollessa loppumassa, otti Pia yhteyttä Vallilaan, sillä hän halusi maskien myös olevan kuosiensa puolesta kiinnostavia. Pian pyynnöstä lähetimme hänelle lisää kankaita maskiprojektia varten, Pian sisukkuutta ja auttamisenhalua ihaillen!

Pia kertoo Ranskan huonon varautumisen epidemiaan olleen hänelle henkilökohtaisesti järkyttävää mutta myös poliittisesti vakava ongelma: ”näin isossa massa, 65,8 miljoonaa ihmistä, pitää olla isot varastot maskeja ja muita suojavarusteita. Nykyinen kriisi laittoi valokeilaan kaikki Ranskan pahimmat yhteiskunnalliset ongelmat. Julkisen sairaalasysteemin vähävaraisuus, koululaitoksen vaikeudet varmistaa kaikkien oppilaiden koulunkäyntiä, erittäin pienipalkkaisten työntekijöiden keskeinen osa yhteiskunnassamme (kaupan kassat, kuljettajat, siivoajat,) ym.”

Pia vahvistaa pahimman stressin sairaaloissa nyt hiukan hellittäneen mutta kokee, että ihmiset ovat vielä eristysmieliassa. Suurin osa toimistotyöntekijöistä on etätöissä edelleen, mutta koulut ovat auenneet – tosin niissä käyminen on vapaaehtoista. Yleinen tunnelma on alkanut paranemaan ihmisten saadessa tavata toisiaan mutta julkisissa sisätiloissa pitää kaikilla olla maskit. Pia kuvailee uuden arjen rajoitteita seuraavasti: ”en ole ollut Pariisin metrossa enkä bussissa tammikuusta lähtien, luultavasti en ollenkaan käytä julkisia ennen syyskuuta. Toivomme kaikki, että virus ei selviä lämmössä, ja ettei toinen aalto tapahtuisi. Lomamatkat ovat vielä hankalia järjestää, jopa mahdottomia Ranskan ulkopuolelle, saimme vasta nyt tiistaina ajaa yli 100 km päähän kodistamme.”

Pian maskit

 

Pia ja Pian perhe on ollut erittäin varovainen liikkuessaan kodin ulkopuolella, mutta he kaikki toivovat pääsevänsä Suomeen lomailemaan elokuussa. Pia summaa nykytilannetta varovaisen positiivisesti: ”jos pitäisi sanoa lyhyesti, olemme innokkaita lähtemään ulos normaaliin elämään, mutta tällä hetkellä on vielä aika paljon kysymysmerkkejä, joita pitää huomioida ja miettiä läpi.” Paluuta normaaliin edesauttavat varmasti Pian kaltaisten ihmisten aktiiviset toimet koronantorjunnassa – kiitosta on jo tullut sairaalan toimesta, niin maskeista itsestään, kuin Pian valitsemista kuoseista, joista jokainen on löytänyt suosikkinsa.

 

Seuraa Piaa täältä: http://www.piatikkanendesign.com/en/

https://www.instagram.com/piatikkanen_design/

Takaisin blogiin
 • Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

  Howard Smith - painokankaiden suunnannäyttäjä

    Vallilan valtasi 60-luvun loppupuolella vapautuneen ilmapiirin luova aalto. Yritys oli tehnyt ensimmäisen sukupolvenvaihdoksen, kun Otto Bernerin poika Rudolf Berner otti langat käsiinsä ja vahvisti Vallilan sisustuskankaiden tuotantoa oman tekstiilisuunnittelun...

 • Iki-ihanat kukkakuosit

  Iki-ihanat kukkakuosit

  Villityksiä tulee ja menee, mutta kukkakuosit pysyvät aina muodissa. Me Vallilalla rakastamme kukkakuoseja ja siksi meiltä löytyykin niitä monenlaisia. Tutustu alta 12 ihanaan kukkakuosiimme ja tilaa suosikkisi TÄÄLTÄ.  Graafiset kukkakuosit Makeba Klassikon aseman saavuttanut Howart...

 • Vallila SS2022 Ervin Latimer Tove

  SS2022: Värillä on väliä

  Kevään ja kesän 2022 mallistossa Vallilan ydin herää taas näkyvästi eloon: Olemme väritalo ja se näkyy designissamme. Iloiset ja rohkeat värit ovat osa dna:tamme, jonka taitavat suunnittelijamme meille mallistojemme myötä...

1 / 3