Magnolian oksat ja orkidea

Inspiroidu Vallilan ja Studio Viivin yhteistyössä tekemistä kukkaisista pääsiäiskattauksista! Ensimmäisenä tutoriaalina on vuorossa Köynnösmagnolian ympärille rakennettu kattaus. Lähtökohtana toimivat rosoiset magnolianoksat ja herkkänä vastapainona pehmeät kukat. Vahaliinassa eri violetit, pinkit ja sinertävät sävyt muodostavat upean kokonaisuuden.

Tarvikkeet:

  • minkä tahansa kukkivan puun oksia ja isokukkaisia kukkia. Tässä asetelmassa käytetty magnolian oksia ja phalaenopsis orkideaa.
  • maljakko (mikäli maljakon suuaukko on suuri, tarvitset runsaasti oksia)
  • oksaleikkurit 
  • kukkasakset tai terävä veitsi imupintojen leikkaamiseen
  • vettä
  • vahakangas Köynnösmagnolia

 

Valmistelu

 1. Poista kukista mahdolliset nuhjuiset ja rikkoutuneet lehdet. Lehdet eivät saa ulottua veteen saakka, muutoin vesi likastuu nopeammin ja kukat eivät jaksa kukkia yhtä pitkään kuin puhtaassa vedessä

 2. Lisää vettä maljakkoon. Puunoksat pitävät lämpimästä vedestä, mutta veden lämpötilan voi valita valitsemiesi kukkien mukaan.

Asettelu

 1. Aloittaessasi, muista päättää teetkö asetelman katsottavaksi vain edestä päin vai katsotaanko sitä joka suunnalta. Muista käännellä asetelmaa työstön aikana!

 2. Asetellaan ensin oksat. Mittaa haluamasi oksan pituus ja leikkaa oksaleikkureilla viisto imupinta varteen. Viistomainen pinta helpottaa oksien veden juontia. Asettele oksia maljakkoon niin, että niiden varret luovat ristikkomaisen kokonaisuuden. Oksien ei tarvitse olla suoria, käppyrämäiset oksat luovat hienoja muotoja.

 3. Asettele yksi kerrallaan kukkia asetelmaan, puunoksien varsien luomaa ristikkoa hyödyntäen. Muista leikata kukkiin uudet viistomaiset imupinnat (huom. Tulppaaneille ja narsisseille riittää tasainen imupinta)

 4. Osan kukista voit asetella syvemmälle maljakkoon luodaksesi kerroksellisuutta asetelmaan. Lyhennä varsia pikkuhiljaa testaamalla, jotta et lyhennä kerralla liikaa.

Valmis!

 

Vinkki!

Oksat voivat olla myös lehtipuun oksia. Ei haittaa, vaikka oksissa näkyisi vasta pienet alut asetelmaa tehdessä. Asetelman ilme elää hauskasti lehtien puhjetessa täyteen loistoon.

Huom.

Puunoksien taittaminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Varmista siis, että sinulla on maanomistajan lupa, mikäli haet oksia luonnosta.