Ostoskori

Jouluna on lupa nautiskella - reseptit herkkupöytään!

Joulu on täynnä unohtumattomia makuja ja tuoksuja. Arabialainen maustekakku on kuivakakkujen klassikko ja hurmaava saaristolaisleipä viettelee täyteläisillä mauillaan. Itse tehdyt leivonnaiset ovat vaivan arvoiset ja joulupöydän pieniä tähtiä. Riittoisat ja hyvin säilyvät leivonnaiset ovatkin mitä maittavimpia pikkujoulukauden tuliaisia. Näillä jouluherkuilla luot todella tunnelmallisen kattauksen!

ARABIALAINEN MAUSTEKAKKU 

Ainekset:
200 g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhoa
1 tl levinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1,5 tl maustepippuria
2 dl kermaa

Valmistusohje:
1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat
yksitellen. 
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Kääntele jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon ja kerman kanssa.
4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
5. Paista uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. 
6. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
7. Ripottele päälle tomusokeria.

JOULUINEN SAARISTOLAISLEIPÄ

Ainekset:

8 dl omenamehua
50 g tuorehiivaa
2 dl tummaa siirappia
2 rkl suolaa
4 dl (250g) kaljamallasta
4 dl ruisjauhoja
2 dl auringonkukansiemeniä
9 dl vehnäjauhoja

Siirappikiille:
2 rkl siirappia
2 rkl vettä

Valmistusohje:
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen mehuun. Lisää siirappi, suola, maltaat, ruisjauho sekä siemenet. Sekoita tasaiseksi.
2. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja sekoita kimmoisaksi.
3. Anna kohota keittiöpyyhkeen alla tunnin ajan vedottomassa paikassa.
4. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois.
5. Jaa taikina kolmeen öljyllä voideltuun leipävuokaan. Anna leipien kohota pyyhkeen alla noin tunti.
6. Paista leivät 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Voitele leipien pinta siirappikiilteellä puolessa välissä paistamista. Kiertoilmauunissa kypsyminen kestää noin 30 minuuttia, tavallisessa uunissa vähän pidempään. Tarkista kypsyys puutikulla. 
7. Kumoa leivät ritilän päälle jäähtymään. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.

Joulun herkullisimmat leivonnaisreseptit tarjoaa Cafe Soma Levi.