Lataa

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Itä-Suomen kansallismaisemat ikuistettiin kankaille: Koli, Imatra ja Punkaharju loistavat syksyn kokoelmassa

18.8.2017 Kommentit:
Itä-Suomen kansallismaisemat ikuistettiin kankaille: Koli, Imatra ja Punkaharju loistavat syksyn kokoelmassa

Punkaharju on saanut kunnian toimia Suomen keskipisteenä tänä kesänä. Se toiminut niin presidentillisten valtiovierailujen kohtaamispaikkana, kuin yhtenä maailman upeimmista luontokohteista. Punkaharju noteerattiin kansainvälisessäkin mediassa CNN:n 50:n upean luonnonihmeen listalla ainoana suomalaisena paikkana. Punkaharju on kuitenkin vain yksi Savon useasta matkailukohteista ja se on vetänyt vahvasti puoleensa myös Vallilan suunnittelijoita.

Hotelli Punkaharju

Vallilan juhlavuoden syyskokoelmassa Uljas Suomi nähdään kolme ainutlaatuista kansallismaisemaa: Kolin jylhät jyrkänteet ja järvet, Imatran kuohuva koski Valtiohotelleineen, sekä tietenkin jo edellä mainittu Punkaharju. Nämä kolme kohdetta muodostavat ikivanhan matkailureitin, jonka voi tänä päivänä taittaa helposti, vaikka polkupyörällä. Kuin sattumalta syntyi kolmen kuosin yhtenäinen sarja: Harju, Imatra ja Koli. Kun kuosit lanseerattiin lehdistölle toukokuussa 2017, valkeni niiden vahva yhteys välittömästi Vallilassa tilaisuutta juontaneelle, Punkaharjun hotelliyrittäjälle, Saimi Hoyerille. Tästä saimme idean!

Vallila Koli, Harju ja Imatra -kuosit

Harju-kuosi vangitsee yhden Suomen kansallismaisemista, kauniin Punkaharjun. Kapea, seitsemän kilometrin pituinen Punkaharju muodostui jääkauden aikana. Puru- ja Pihlajavesi kimmeltävät auringossa. Kuosin on suunnitellut Matleena Issakainen. Koli-kankaassa komeilee Riina Kuikan suunnittelema kaunis maisemakuosi Kolin jylhiltä rinteiltä. Kuosi luo rauhoittavan tunteen katsojalle, aivan kuten maisemallinen vastineensa tosielämässä. Imatra-kuosi ikuistaa komean Imatrankosken ja kosken partaalla sijaitsevan jugend-tyylisen Imatran Valtionhotellin. Kuosin on suunnitellut ilmatralainen Vilma Pellinen.

 Vallilan Koli, Imatra ja Harju Hotelli Punkaharjulla

Jätimme Vallilan toimistot taaksemme elokuisena torstaina ja veimme kankaat niiden inspiraatioiden synnyinsijoilleen Itä-Suomeen. Meidät otti lämmöllä vastaan Hotelli Punkaharjua emännöivä Saimi, jonka kanssa Vallilalla on pitkä yhteistyö aina remontoidun hotellin uusista verho- ja verhoiluratkaisuista asti. Nyt Suomen vanhimpiin kuuluva hotelli ja lomakylä on saanut upean muodonmuutoksen ja palvelee taas Suomesta ja ulkomailta saapuvia vieraita. Saimi innosti meidät mukaan tutustumaan hotellia ympäröivään harjureittiin ja sen ainutlaatuiseen luontoon.

Punkaharjun verhot Vallilalta

Yhteistyö Hotelli Punkaharjun kanssa sai alkunsa kun vanhassa hotellirakennuksessa ja sitä ympäröivässä kylässä alkoi kunnostustyöt. Päärakennuksen ruokasali kaipasi näyttävää katseenvangitsijaa, joten tilaan tehtiin tilaustyönä uniikki koko seinän peittävä verho. Pimentävälle kankaalle printattiin vanhan koulutaulun tunnelmallinen ja yksityiskohtainen piirroskuva. Verhosta tuli hotellin sydän, joka herättää toistuvasti ihastusta ja kiinnittää virailijoiden katseet.

Vallilan inspiraatiota, luontoa, Hotelli Punkaharjulla

Seuraamme liittyi myös vanha ystävämme Lauri Tähkä, jonka koko kesän kestänyt Suomen kiertue huipentuu Olavinlinnassa Elojubilee-konsertissa. Luonto- ja sienikierroksen päätteeksi toivotimme kaikki paikalliset tervetulleeksi Laurin ja Pastori Kääriäisen yllätyskeikkaan Hotelli Punkaharjun terassille. Yleisön määrä löi hotellihenkilökunnan ja artistitkin ällikällä. Paikalle saavuttiin sankoin joukoin autoilla, kävellen ja jopa hevosilla. Päivä oli täynnä iloisia kohtaamisia, maailman puhtainta ulkoilmaa ja kaunista suomalaista suunnittelutyötä, joka avulla me Vallilassa ja Saimi Punkaharjulla pyrimme tekemään Suomea, historiaamme ja ainutlaatuista ympäristöämme tutuksi paitsi meille suomalaisille, myös koko maailmalle.

Lauri Tähkä Vallilan yllätyskeikalla

Yleisöä Lauri Tähkän keikalla

Laurin Tähkän yllätyskeikka. Taustalla Harju-kangas.

Islanninhevonen Lauri Tähkän keikalla

Harju, Koli ja Imatra, Vallila AW17 Uljas Suomi

Maisemakuosit Koli, Imatra ja Punkaharju ovat osa syyskokoelmaa, jonka kaikki muutkin kuosiaiheet ovat saaneet inspiraationsa Suomen luonnosta ja kaupungeista. 

Vallila ja 12 sisustusunelmaa: Poikien Talolla ei tarvi vetää mitään roolia

24.7.2017 Kommentit:
Vallila ja 12 sisustusunelmaa: Poikien Talolla ei tarvi vetää mitään roolia

Älä haudo kaikkee
vaan omas pääs/
Näätsä ett muilki
on kovaa tääl/
Sano mitä haluut
älä kysy lupaa/
Tuu tänne näi ota
hymys mukaa/

Riimit on kirjoitettu mustalla tussilla valkoiselle paperille ja laitettu punaisiin kehyksiin olohuoneen hyllyn päälle. Keittiön seinällä komeilee kolmen ruokalajin Euroviisu-menu. Pelihylly pursuilee pelejä, Kimble, Vares, Pictionary, Monopoli, Descente, Roskis… Pleikkarin edessä on houkuttelevan upottava sohva.

Poikien Talo Sörnäisten rantatiellä on syrjinnästä ja kiusaamisesta vapaa paikka pojille, nuorille miehille ja poikana olemista pohtiville. Poikien talossa voi hengailla ja viettää aikaa, tehdä jotain tai olla tekemättä mitään, kokeilla uusia juttuja sekä keskustella toisten poikien ja talossa työskentelevien aikuisten kanssa. Kaikki työntekijät ovat miehiä ja heillä on vaitiolovelvollisuus. Tavoitteena on, että jokainen saa olla aidosti oma itsensä, kertoa itsestään juuri sen, mitä haluaa ja osallistua tavalla, joka tuntuu itsestä hyvältä.

– Poikien Talo on paikka, mihin on hyvä tulla. Täällä jokainen voi löytää hyvän tavan olla ja kasvaa miehenä. Me kunnioitetaan poikia, sanoo Poikien Talon johtaja Kalle Laanterä.

PoikienTalo1

Poikien Talolla on noin sata käyntikertaa viikossa.

– Emme pyri tavoittamaan kaikkia poikia, vaan erityisesti heidät, jotka eivät ole löytäneet omaa paikkaansa. Toiminta on suunnattu 10–28-vuotiaille pojille. Ei ole mitään tiettyä kertamäärää, jonka voi käydä. Joku käy kaksi kertaa ja sanoo, että tää oli hyvä, kiitos. Joku voi käydä muutaman vuoden. Se vaihtelee tosi paljon.

Taloa pyöritetään kuuden työntekijän voimin. Yhdessä nuorten kanssa pelaillaan, hengaillaan, kokkaillaan ja syödään.

– Me halutaan lempeästi haastaa poikia hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä asioissa. Tämä pätee myös urheiluun. Me käydään porukalla pelaamassa futista. Yleensä, kuin pojille tarjotaan liikuntaa, se on tosi kilpailukeskeistä ja hyvän olon fiilis jää vähemmälle. Mutta on aika paljon poikia, keitä joukkuepelit eivät kiinnosta. Me tehdään myös yhdessä Luotsin kanssa kesäisin yhteinen vaellusretki Lapin tuntureille.

Toiset kaipaavat tekemistä, toiset vapaata olemista. Tärkeintä on, että kokoonnutaan yhdessä yhteisen tekemisen äärelle. Poikien Talo tarjoaa myös seksuaalikasvatusta kouluille ja tekee yhteistyötä vastaanottokeskusten kanssa, jolloin tulkit ovat mukana.

– Verkostotyö on tosi tärkeää. Esimerkiksi kouluissa ammattilaiset osaavat kertoa, kuka voisi olla avun tarpeessa. Se on paljon tehokkaampaa kuin se, että me menisimme luokkaan ja kysyisimme, että käsi pystyyn kuka tarvitsee tukea.

PoikienTalo2

Palkitsevaa on kuulla, että asioilla, mitä on tehty on iso merkitys yksittäisen kundin elämään.

– Esimerkiksi täällä käy paljon yksi kundi, 15-vuotias. Hän on monenlaisissa jutuissa mukana. Kerran sitten pojan koulukuraattori tuli käymään ja kertoi, miten mielettömän tärkeä tämä paikka on hänelle. Se, että on paikka, jossa tulee hyväksytyksi. Koulu ei ole hänelle se paikka.

Parasta palautetta Kallelle on myös se, että talolla voi olla omana itsenään.

”Ei tarvi vetää vatsaa sisään. Ei tarvi vetää mitään roolia, joka on jäänyt koulussa päälle.”

”Mulle tärkeintä Poikien Talolla on ystävällinen ilmapiiri, sen takia koska kotona mulla tulee usein yksinäinen ja syrjitty olo.”


”Poikien Talolla et ole eikä sua jätetä yksin, koska jokaista tarvitaan tässä paikassa. Haluan tutustua uusiin ihmisiin, etten jäisi yksin.

”En ole enää se surkea rätti, jonka sydän on imetty kuiviin. Minulla on oma tahto ja arvostan sitä.”

Kontakti on tärkeä

Vaikeaa tässä työssä on Kallesta se, että on rankkoja keissejä; nuoria, jotka kamppailevat isojen, vaikeiden ja kuormittavien asioiden kanssa. Resurssit eivät riitä kaikkien auttamiseen. Tapauksissa, joissa Poikien Talon tarjoama tuki ei riitä, Kalle on yhteydessä lastensuojeluun.

– Kontakti on todella tärkeä. Meille voi antaa nimimerkin, jos ei halua kertoa oikeaa nimeään. Aluksi pidämme yksilöllisen tapaamisen jokaisen meille tulevan nuoren kanssa, jotta opimme tuntemaan toisemme. On tosi tärkeää, että kaikki kävijät kokevat talon turvalliseksi paikaksi.

Poikien talo vaikuttaa tasa-arvoasian neuvottelukunnan miesjaostossa ja tekee työtä ennakkoluulojen kumoamiseksi.

– Törmään aina välillä ajatukseen, että pojat ovat ongelma. Ajatellaan, että pojat ovat yksi iso joukko ja että he juoksevat ympäriinsä meluavassa laumassa. Jotkut luulevat, että tämä on poikakotimainen paikka.

Kalle jatkaa:

– Välillä yhteiskunnan rakenteet turhauttavat kovasti. Meillä oli täällä loppukeväästä olohuonedialogi, jonka aiheena oli nuoret ja maahanmuutto. Mietimme yhdessä rakenteellisia asioita ja esteitä työn saamiselle ja sitä, minkälaisia asenteita nuoret joutuvat kohtaamaan. Maahanmuuttajanuoren osaaminen ja kyvyt jäävät usein nimen ja taustan alle.

Poikien Talo tekee myös uudenlaista poikatyötä ja tuo esille toisenlaista maskuliinisuutta.

– Poikana olo mielletään yhä niin vahvasti biologisen sukupuolen kautta.

Uudet tilat ja väriä, raikkautta sekä iloa sisustukseen

Poikien Talo muutti uusiin tiloihin Sörnäisten rantatielle keväällä 2017. Uusissa tiloissa on puolet enemmän neliöitä kuin vanhoissa tiloissa Kangasalantiellä.

– Me mietittiin ennen muuttoa, että miten hyvin kundit löytävät tänne ja tosi hyvin ovat löytäneet. Me tehdään duunia, että tavoitetaan pojat. Kundit ovat myös auttaneet muutossa, ja muutto onkin mahdollistanut luontevia kohtaamisia ja tekemistä yhdessä.

PoikienTalo3

PoikienTalo5

PoikienTalo7

PoikienTalo6

Sisustusmuutoksessa Poikien Talon oleskelutila sai uuden ilmeen Vallilan sinisillä Loitsu-paneeliverhoilla, värikkäillä ja suurilla Riimi-tyynyillä sekä turkooseilla Karkki-matoilla. Ripauksen magiaa sisältävä Loitsu on Vallilan kuosisuunnittelija Matleena Issakaisen runsaan koristeellinen kuosi. Se on saanut inspiraatiota suunnittelijan luovan kauden Balin-matkasta: tuo trooppinen Indonesian saari vaikutti vielä reissun jälkeenkin innoittavasti suunnittelijan alitajunnassa. Kuosi on runsaan energinen sekoitus sademetsää ja suomalaista puutarhaa. Riimi on niin ikään Matleenan suunnittelema kuosi: se on iloinen, reipas, raikas ja rytmikäs. Kuosista tulevat mieleen karkki tai vesivärit! Yksivärisen ja tyylikkään Karkki-maton pinta on ihanan pehmeä.

PoikienTalo7

PoikienTalo8

Nämä kuosit toivat uutta ja raikasta ilmettä myös tv-nurkkaan sekä peli-, askartelu- ja ruokailutilaan paneeliverhoissa, matoissa sekä pöytäliinoissa. Ruokailuryhmän alle valittiin Tanja Orsjoen suunnittelema hiekansävyinen Keitele-matto.

PoikienTalo8

PoikienTalo9

PoikienTalo10

– Me ollaan köyhä järjestötoimija. Viihtyisät tilat ovat tosi tärkeitä. Jos tila on viihtyisä ja antaa luvan hengähtää, on helpompi olla oma itsensä ja tuoda omia ajatuksia esille.

Katso video sisustusmuutoksesta ja Poikien Talon johtajan Kallen ajatuksista! 
Vuonna 2017 Vallila toteuttaa 12 sisustusunelmaa - työllä, tuella ja tekstiileillä. Etsimme joulu–tammikuussa avoimen haun kautta ympäri Suomea monimuotoisia perheitä ja vahvoja yhteisöjä, jotka kaipasivat apua muutosprojekteihinsa. Dokumentoimme jokaisen muutoksen sanoin, kuvin tai videoin. Tervetuloa tutustumaan kohteisiin blogissamme!

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5