Lataa

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Vallila ja 12 Sisustusunelmaa: Turun Tyttöjen Talolla arvostetaan pehmeitä asioita

15.12.2017 Kommentit:
Vallila ja 12 Sisustusunelmaa: Turun Tyttöjen Talolla arvostetaan pehmeitä asioita

 ”Tyttöjen Talolla näkyy monien eri kulttuurinen Suomi kauniilla ja rikkaalla tavalla.” 
Tyttöjen Talon työntekijä

Tsemppikaffet, Eräneidot-retkiryhmä, Sankarittaret, harrastekokeiluja, pop in -seksuaalineuvontaa, läksyapua. Turun Tyttöjen Talo Yliopistonkadulla tarjoaa tekemistä, peli-iltoja, yhdessäoloa, kahvia & teetä sekä juttuseuraa. Tyttöjen Talolle ovat tervetulleita kaikki 12–28-vuotiaat tytöt, nuoret naiset sekä sellaiseksi itsensä kokevat.

– Tyttöjen Talo tarjoaa oman tilan ja aikaa tytöille ja nuorille naisille, kertoo Nina Pietikäinen, Turun Tyttöjen Talon johtaja.

Tyttojen Talo14

Tyttöjen Talon yksi kävijöistä luonnehtii:

– Tyttöjen Talo on ystävällisten ja empaattisten tyttöjen ja naisten yhteisön oma olohuone, johon uudet ihmiset ovat aina tervetulleita. Arvostamme pehmeitä asioita.

Tyttöjen Talon kävijöiden ja työntekijöiden yhteinen unelma on, että kaikki maailman tytöt saavat elää vapaina, unelmoida ja toteuttaa itseään juuri sellaisina kuin ovat. Talon toiminta muodostuu avoimesta toiminnasta, vapaasta yhdessäolosta ja erilaisista ryhmistä. Eräneidot-ryhmässä tutustutaan luontoon, seikkaillaan ja harjoitellaan erätaitoja ja Voimaneidot-ryhmässä puolestaan opetellaan yhteisvoimin päättäväisyyttä ja rohkeutta. Osa nuorista tytöistä, etenkin korkeakouluopiskelijoista, kärsii yksinäisyydestä ja kaipaa kovasti kontaktia muihin. 

Ohjaajille palkitsevia hetkiä ovat ne, jolloin tytöt uskovat omaan mahdollisuuteensa vaikuttaa ja tehdä oma unelmaelämänsä mahdolliseksi.

Värejä, lämpöä ja pehmeyttä Turun Tyttöjen Talon Mimmeille

– Toimimme rahoituksella ja sillä, miten hyvä sydän ihmisillä on, kertoo Nina.

Tyttöjen Talon väki ja kävijät toivoivat Vallilan sisustusmuutokselta taloon lämpöä, pehmeyttä ja uutta ilmettä. Kauniit tekstiilit toivottavat tervetulleeksi ja kutsuvat viihtymään. Talo haki mukaan Vallilan muutoskohteeksi 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Uusi kymmenvuotis-taival olisi hyvä startata raikkaalla ilmeellä.

Tyttojen Talo2

Yksi tytöistä kertoo, että valoa ja väriä elämään tuovat teekupin äärellä keittiössä käydyt keskustelut, mielikuvituksen siivittämät taidehetket kädentaitotilassa, räiskyvät pelihetket olohuoneessa ja luovat ja rohkaisevat tanssihetket isossa tilassa.

Vallila_Saana

Tyttöjen Talon aulan sohville valittiin Vallilan moniväriset Kaneli-koristetyynyt tuomaan pehmeyttä ja raidallista rytmikkyyttä. Kullansävyinen Maja-matto tuo niin ikään tilaan pehmeyttä ja rajaa sohvaryhmäalueen omaksi selkeäksi kokonaisuudekseen. Katsotaan ennen- ja jälkeen -kuvat muutoksesta! 

Tyttojen Talo3

Tyttojen Talo4

Kädentaitotila sai toffeensävyiset Suopursu-verhot. Vallilan kuosisuunnittelija Tanja Orsjoen Suopursu-kuosiin on taltioitu tuo havumetsiemme pystyvartinen varpukasvi. Vaalea pohjaväri tuo kuosiin raikkautta ja keveyttä. Suopursu, kuten muutkin Tyttöjen Talon uudistettuun sisustukseen valitut kuosit, kuuluvat Vallilan Autumn/Winter 2017 Uljas Suomi -sisustuskokoelmaan, joka ammentaa inspiraationsa Suomen sykähdyttävästä luonnosta. Suopursu-verhojen pariksi valitsimme hillityn elegantit Moonlight white -valoverhot, jotka heijastavat valoa kauniisti.

Tyttojen Talo5

Tyttojen Talo6

Isot Satumetsä- ja Aino-sisustustyynyt tuovat huoneeseen sekä valloittavaa luontotematiikkaa että pehmeyttä. Satumetsä on Vallilan kuosisuunnittelija Eveliina Netin ihana ja mielikuvituksellinen kuosi, jossa metsän karva- ja höyhenpukuiset asukit asustavat rauhanomaisesti yhdessä. Satumetsä-kuosi on veikeä ja tunnelmaltaan lempeä. Satumetsä toistuu myös kädentaitotilan ikkunakorokkeelle valituissa vaaleanpunaisissa matoissa. Suunnittelija Vilma Pellisen Aino puolestaan on kaunis, näyttävä ja maalauksellinen kukkakuosi.

Symmetrinen Suopursu, kuvitustyylillään ihastuttava Satumetsä ja leiskuva Aino koristavat myös muita tiloja, leffasalia, yksilötilaa ja ruokasalia. Leffahuoneen verhot vuoritettiin pimennyskankaalla, jotta tila voidaan aina tarvittaessa pimentää viihtyisiä leffailtoja varten.

Tyttojen Talo7

Tyttojen Talo8

Tyttojen Talo9

Tyttojen Talo10

Tyttojen Talo11

Tyttojen Talo12

Tyttöjen Talolle ovat tervetulleita kaikki tytöt ja nuoret naiset. Osallistuminen on täysin ilmaista.

"Täällä ei sitä tarvii anteeksi pyytää
Millään tavoin ikänä ujostella
Että ootte täydellisiä noin
Voitte tehdä ja mennä
Nainen sanoo sulle: Uneksi, lennä"

PMMP, Tytöt


Vuonna 2017 Vallila toteuttaa 12 sisustusunelmaa - työllä, tuella ja tekstiileillä. Etsimme joulu–tammikuussa avoimen haun kautta ympäri Suomea monimuotoisia perheitä ja vahvoja yhteisöjä, jotka kaipasivat apua muutosprojekteihinsa. Dokumentoimme jokaisen muutoksen sanoin, kuvin tai videoin. Tervetuloa tutustumaan kohteisiin blogissamme!

Vallila, 12 sisustusunelmaa ja Kitinkannuksen kuntoutuslaitos: Kuin tulisi kotiin

8.12.2017 Kommentit:
Vallila, 12 sisustusunelmaa ja Kitinkannuksen kuntoutuslaitos: Kuin tulisi kotiin

 – Elämä Kitinkannuksessa on ollut erittäin viihtyisää sen takia, että ennen asuin kotona ja siellähän ei niin paljon päässyt ulos käymään. Mutta täällähän kun tulee omasta huoneesta ulos, niin on kavereita. Täällä on tullut paljon hyviä ystäviä.

Näin kertoo kolmisen vuotta Kitinkannuksessa asustanut Raili.

– Parasta on harrastepaja. Täällä on paljon aktiviteetteja ja eri ryhmiä, peliryhmiä, bingoa, se harrastepaja, sanaleikkejä ja kaikkea muutakin. Täällä pääsee tekemään. On matkoja taidenäyttelyihin ja konsertteihin. Olen utelias elämälle.

Kitinkannus9

Railin silmät loistavat, kun hän mainitsee ompelun. Ompelukone on kaikista tärkein. Raili painaa toisella kädellä poljinta ja ohjaa toisella kädellä ommelta. Kitinkannuksessa on myös paljon ystäviä:

– Kuntoutukseen tulevat pojat on hauskoja. Me sanotaan täällä, että voi sinäkin olet vielä täällä! Huumori kukkii täällä erittäin paljon. Juttelutuokiot ovat tärkeitä. Ja kun joku veteraaneista nukkuu pois, sytytämme hänelle aina kynttilän pyhäinpäivänä. Ne ovat juhlallisia tilaisuuksia.

Kitinkannnus8

Raili muutti miehensä kanssa Ruotsiin vuonna -66 työn perässä. Lapset tulivat takaisin Suomeen jo 25 vuotta sitten ja asuvat yhä täällä.

– Olen asunut niin kauan Ruotsissa, 36 ja puoli vuotta. Se oli haaveena aina, että muutetaan sitten Suomeen, kun eläkkeelle päästään. Ja niinhän minä tulin sitten yksin, kun aviopuoliso kuoli Ruotsissa. Olen niin tyytyväinen, kun olen Suomeen päässyt takaisin. Kyllä minä tykkään, että se on hyvä asua täällä. Semmonen asia myös, että kun vieraan kielen opettelee, niin sitten kun tulee vanhaksi, niin se, minkä on viimeksi oppinut, se ensiksi häviää. Ainakin tulen ymmärretyksi, kun saan suomen kieltä puhua.

Kitinkannus7

Kysyttäessä mikä on parasta Suomessa, Raili vastaa, että kaikki.

– Kyllä minusta täällä on hyvin asiat kuitenkin, vaikka paljon sanotaan, että ei olisi. Kyllä minä olen kiitollinen, että saadaan asua vapaassa Suomessa.

Railille luonto on tärkeää, se tekee mielen iloiseksi. Hänen huoneensa ikkunasta avautuu männikkömetsä, ja kesällä kukkivat suopursut. Kesän tullen pystyy myös itse menemään rullatuolilla ulos.

Tulevaisuuden Suomelta Raili toivoo, että Suomi olisi itsenäinen niin kuin nytkin. Ja että ilman puhtaus ja luonto säilyisivät.

Kitinkannus toi robottikävelyn ensimmäisenä Suomeen

– Opin kunnolla tuntemaan tämän paikan juhannuksena 2005, kun isän eno oli täällä hoidettavana. Hän oli tuolloin 91-vuotias. Kävin täällä harva se päivä ja koska en ole mikään tuppisuu, opin tuntemaan talon asukkaita. Kyllä ihmiset ovat tyytyväisiä täällä. Täällä ei olla koko ajan paapomassa ja tänne tullaan niin kuin tultaisi kotiin, sanoo Risto Pouttu.

Risto istuu Kitinkannuksen hallituksessa ja edustaa sotainvalidien näkökulmaa Keski-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin toiminnanjohtajana. Risto näkee Kitinkannuksen tulevaisuuden valoisana.

– Näen, että Kitinkannuksella on hyvät toimintaedellytykset tulevaisuudessa. Toivon vaan, että sote-päättäjät osaisivat hyödyntää Kitinkannuksen keskeisen sijainnin ja talossa olevan erikoisosaamisen. Meidän täytyy tehdä itseämme tunnetuksi ulkomaillakin, Risto visioi.

Kitinkannuksen kuntoutuslaitos on ollut toiminnassa 27 vuotta. Talossa on yli 30 asukaspaikkaa, ja talon täyttöaste on koko ajan 100. Sotaveteraaneja asuu talossa kaksi.

Suomen ensimmäinen kävelyrobotti hankittiin Kitinkannukseen vuonna 2010. Nykyään laitteita löytyy Suomesta neljä. Lokomat-kävelyrobottia suositellaan muun muassa halvauspotilaille. Robotin ideana on laittaa asiakas kävelemään robotin ohjaamana valjaiden, kevennyslaitteiston ja juoksumaton avulla. Robotin käyttäminen aktivoi liikeratoja ja tekee hyvää elintoiminnoille.

Kitinkannuksessa työskentelee tällä hetkellä 36 työntekijää.

– Täällä henkilökunnan asenne on se, että ei vaan olla töissä vaan halutaan olla töissä juuri täällä. Kyllä sitä täytyy olla sisäinen palo, että haluaa tehdä tätä työtä, sanoo Risto.

Sisustusmuutos: Kitinkannuksen juhlasali koristeltiin vahvoin luontokuosein

Kitinkannuslaiset kertoivat sisustusmuutoshakemuksessaan, että luonto ilahduttaa asukkaita ja työntekijöitä jokainen päivä. Halusimme tuoda Kitinkannuksen juhlasaliin palan kaunista Suomen luontoa ja kansallismaisemaamme. Kitinkannuksen liikunta/juhlasalin ikkunoiden ja peilipintojen edessä olevat raskaat yksiväriset verhot korvattiin kauniilla Koli-verhoilla.

Kitinkannus_ennen1

Kitin

Kitinkannus3


Kitinkannnus2

Ikkunoiden eteen tulevat verhot vuoritettiin pimennyskankaalla. Koli on Vallilan kuosisuunnittelija Riina Kuikan kaunis maisemakuosi, joka taltioi otoksen suomalaista kansallismaisemaa ja Kolin vaarojen rinteitä. Koli-kuosi tuo tilaan levollisuutta ja luonnon rauhaa.

Juhlasalin seinille tehtiin sisustustauluja Vallilan AW17 Uljas Suomi -syyssesongin kankaista. Mukana ovat Lapin luonnon lumoa huokuva Kuru, upea Kuutamo, seesteinen ja vangitseva Iltalento, tunnelmallinen Kajo sekä vaaleapohjainen kaunis Suopursu.

Kitinkannus5

Kuvauspäivämme päätteeksi saimme osallistua Kitinkannuksen pikkujoulujuhlaan. Joululaulujen täyttäessä huoneen katse kiersi yhteen kerääntyneissä asukkaissa ja taustalla näkyvissä maalauksellisissa kuoseissa. Suomi 100 -juhlavuosi ja teema Yhdessä tuntuvat sillä hetkellä jotenkin hyvin käsinkosketeltavilta. Meillä on hieno maa. Kiitos Kitinkannus ja kiitos Suomi.

Kitinkannnus6

Kitinkannnus11

Kitinkannus15

Kitinkannus10

Kitinkannus17

Kitinkannnus18


Vuonna 2017 Vallila toteuttaa 12 sisustusunelmaa - työllä, tuella ja tekstiileillä. Etsimme joulu–tammikuussa avoimen haun kautta ympäri Suomea monimuotoisia perheitä ja vahvoja yhteisöjä, jotka kaipasivat apua muutosprojekteihinsa. Dokumentoimme jokaisen muutoksen sanoin, kuvin tai videoin. Tervetuloa tutustumaan kohteisiin blogissamme!

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5