Lataa

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Vallilan valloittavat kaupunkikuosit: pujahda pehmeisiin Rauma-pussilakanoihin tai tarjoile aamiainen Helsinki-tarjottimella

18.4.2017 Kommentit:
Vallilan valloittavat kaupunkikuosit: pujahda pehmeisiin Rauma-pussilakanoihin tai tarjoile aamiainen Helsinki-tarjottimella

Kevätaurinko hellii kasvoja ja mieltä. Olisipa ihana tehdä pieni virkistävä kotimaanreissu. Jos juuri nyt ei kuitenkaan ole se otollisin ajankohta lähteä pikkupyrähdykselle naapurikaupunkiin ja toisiin maisemiin, niin mikset toisi Suomen kauneimpia paikkoja ja näkymiä kotiin ja sisustukseen?

Vallilan kevätkokoelmassa loistaa monta kaunista kaupunkikuosia. Kuosisuunnittelijamme kiersivät ja seikkailivat pitkin poikin maatamme ja toivat tuomisina kuosi-ideoita ja kuva-aiheita niin Pohjois-Pohjanmaan komeasta keskuksesta kuin Puijon hyppyrimäen laeltakin. Vallilan kaupunkikuosisarja kasvoi kevätkokoelman myötä varsin mittavaksi.

Oulun Kauppatorin vanhat punaiset varastomakasiinit, Vanhan Rauman mutkittelevat mukulakivikadut, legendaarinen Hietsun kirppis aurinkoisena kesäpäivänä, Pori kesäyössä Jazzien aikaan sekä pala kaunista ja vahvaa kansallismaisemaamme Punkaharjulta taltioituna. Nämä ja monia muita! Vallilan kaupunkikuosit esiintyvät useissa eri sisustustuotteissa tarjottimista metrikankaisiin ja valmisverhoista kappoihin ja tyynynpäällisiin. Pehmeät Rauma-kuvioidut pussilakanat voivat tuudittaa ihanan makoisiin uniin ja herättyä voi tarjoilla aamiaisen vaikkapa kauniilla Helsinki-aiheisella tarjottimella.

Vallila_kaupunkikuosi1

Kurkistetaan seuravaksi kaupunkikuosiuutuuksiin. Suunnittelija Matleena Issakaisen loihtima Oulu-kuosi ikuistaa näkymiä Oulun kauniista nähtävyyksistä ja maamerkeistä. Kuosissa komeilevat yli 100-vuotias Kauppahalli, Kauppatorin vanhat punaiset varastomakasiinit ja Pikisaaren puukaupunki-idylli. Oulu-tyynynpäällinen tuo palan Oulua kotiin lämminhenkisellä ja kauniilla tavalla. Oulu-kuosi hehkuu punaisen tiilen sävyssä sekä hillitympänä harmaana. Jos Oulu on kotiseutusi tai jos muuten tunnet vetoa tähän Pohjois-Pohjanmaan helmeen, on Oulu-kuosi mainio ja muistoja herättävä sisustusvalinta.

Vallila_kaupunkikuosi2

Vallilan kaupunkikuosit ovat syntyneet suunnittelijoidemme Suomi-turneesta ja siten, että kuosiin on yhdistelty useita elementtejä ja näkymiä. Kaupunkikuoseissa on usein mukana ripaus suunnittelijan mielikuvitusta ja tulkintaa. Suunnittelija voi lisätä mukaan pienen yksityiskohdan tai jujun, olkoon se vaikkapa takatassuillaan seisova pieni pörröinen koira, leppoisa maatiaiskissa tai vahva oksa.

Suunnittelija Riina Kuikan Rauma-kuosi taltioi Vanhan Rauman koristeellisen ja idyllisen puutalonäkymän: mutkittelevat mukulakivikadut, kapeat kujat ja ihastuttavat vaaleanpunaiset ja vaaleansiniset puutalot. Ohi tallustaa mustavalkoinen pullea kissa, ja ilmoitustaulu tietää tuoreimmat korttelikuulumiset.

Vallila_kaupunkikuosi3

Vallila_kaupunkikuosi4

Vilma Pellisen Puijo-kuosi henkii muistoja mäkihypystä ja maailmancupin kilpailuista. Puijo-kuosi tuo palan Pohjois-Savoa Vallilan kaupunkikuosien sarjaan.

Vallila_kaupunkikuosi5


Riina Kuikan Punkaharju kuvaa kauniin suomalaisen kansallismaiseman harjulta alas katsottuna. Kuosi on saatavilla sinisen ja harmaan sävyissä.

Vallila_kaupunkikuosi6

Riinan Jazz on puolestaan Pori-kuosi, joka ikuistaa kaupungin tunnusmerkit, kuten Kokemäenjoen, tunnelmalliset valot, idyllisen jokilaivan, historiallisen ja arvokkaan raatihuoneen ja näkymää Kirjurinluodolta. Jazz-kuosi tuo kotiin otoksen Satakuntaa, ja se on saatavilla harmaan ja roosan yhdistelmänä.

Helsinki-aiheisen kolmikon muodostavat kuosit Aamu-usva, Kirppari ja Kaivokatu. Aamu-usva-kuosi ikuistaa kauniin näkymän Helsingin keskustan kattojen ylle: kerrostalojen kuparikatot, kattohuoneistot kattoikkunoineen, tuuletusparvekkeet ja leveät savupiiput. Näkymä on kaunis ja rauhoittava. Kirppari on Tanja Orsjoen luoma taidokkaan yksityiskohtainen ja hieman humoristinenkin kuosi. Kuosi ikuistaa legendaarisen Hietsun kirppiksen tunnelman. Kuosista voi bongata monta nelijalkaista karvakaveria. Kirppari tuo palan Helsinkiä sisustukseen tyylikkäällä ja hauskalla tavalla. Kuosi on oivallinen valinta koiranystävälle ja kirppishaukalle.

Vallila_kaupunkikuosi7

Vallila_kaupunkikuosi9

Kaivokatu-kuosi taltioi Helsingin rautatieaseman ympäristön meiningin. Kuva on piirretty nopein vedoin tussilla värittäen, ja se on lähtöisin Tanja Orsjoen kynästä.

Va

Kaupunkikuosit sopivat myös mainiosti koristamaan kotia Suomen suuren juhlavuoden kunniaksi. Tutuista ja rakkaista paikoista voi pingottaa vaikkapa kangastaulut seinälle. Kevätkokoelmassa nähdään myös suosittu Turku-aiheinen Aurajoki-kuosi uusissa sinisen ja pastellin sävyissä. Aiemmin kaupunkikuoseissa ovat komeilleet Helsingin lisäksi esimerkiksi Porvoo sekä ulkomailta Bergen, Kööpenhamina, Amsterdam, Lissabon ja Lontoo.

Ja ohoi, olethan huomannut kaupunkikuosi-skabamme? Valitse suosikkisi Vallilan kaupunkikuoseista ja voit voittaa hemmotteluviikonlopun upeassa Hotelli Punkaharjussa! Osallistu kisaan täällä!

Kaunista kotimaakierrosta! 

Vallila_kaupunkikuosi8

Kuvauslainat kuvissa: Stockmann ja Granit 

Vallila ja 12 sisustusunelmaa: Irti Huumeista ry – Aina on toivoa

7.4.2017 Kommentit:
Vallila ja 12 sisustusunelmaa: Irti Huumeista ry – Aina on toivoa

Irti Huumeista ry:n talon seinät ja ovenkarmit ovat kuulleet monta koskettavaa ja karua tarinaa, joissa vaihtelevat elämän karvaus ja toivo. Yksi tarinoista on Pasin. Voit katsoa sen täältä.


Irti Huumeista ry on toinen Vallilan tänä vuonna toteuttamasta 12 sisustusmuutoskohteesta. Astutaan toimiston matalan kynnyksen yli peremmälle järjestön tiloihin Helsingin Kruunuhaassa.

Irti Huumeista Ry

Irti Huumeista ry on vapaaehtoistyöjärjestö ja 32-vuotias huumetyön pioneeri Suomessa. Työn keskiössä ovat aina järjestön vapaaehtoiset ja asiakkaat, kertoo toiminnanjohtaja Mirka Vainikka. Järjestö on myös huumeiden käyttäjien ääni tässä yhteiskunnassa. Järjestön perusivat aikanaan suomalaiset huumeriippuvaisten nuorten äidit. Heille oli tärkeää, että järjestö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, jotta jokainen jota asia koskettaa voi toimia järjestössä.

– Järjestön historia heijastuu vahvasti tähän päivään: läheisten kanssa tehdään paljon töitä ja toimitaan perhekeskeisesti. Tapaamisissa on monesti käyttäjät sekä läheiset yhdessä mukana.

– Huumemaailmaan kuuluu väkivalta ja toisen ihmisen sortaminen. Lisäksi yhteiskunnassa syrjitään käyttäjiä ja heidän läheisiään. Jokaisella ihmisellä on oikeus terveyteen, hyvinvointiin ja hyvään elämään, vaikka lähtökohdat olisivat huonot, Mirka jatkaa.

Kun perheessä joku käyttää huumeita, tilanne koskettaa kaikkia perheenjäseniä. Asia varjostaa koko perheen arkea, silloinkin, kun käyttäjä on raitistunut. Huumeiden käyttäjän läheiset voivat pahoin ja tuntevat syyllisyyttä ja häpeää. Nämä ovat tuntemuksia, joita ei kehdata sanoa ääneen. Monet vanhemmat eivät uskalla sanoa, että oma lapsi käyttää, mutta häpeän ei tarvitse olla osa arkea. Huumeperheen lapset puolestaan usein ottavat liikaa vastuuta perheessä ja suojelevat vanhempiaan. Tämä jättää heihin pysyvän jäljen. Irti Huumeista ry tarjoaa tukea toipumiseen huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen – koko perheelle.

Suru ja kärsimys, jota huumekuolemat aiheuttavat jättävät huumeriippuvaisten läheisiin pysyvän arven. Nämä kuolemat ovat turhia, Mirka sanoo. Kokemus Irti Huumeista ry:llä on osoittanut, että yhden huumeriippuvaisen rinnalla noin kuudella läheisellä on riski sairastua.

On todella tärkeää, että ihmiset kohdataan ihmisinä ja heillä on turvallinen paikka, minne tulla. Paras apu on tulla kuulluksi.

– Tässä työssä korostetaan vaitiolovelvollisuutta, jotta ihmiset voivat pitää järjestöä turvapaikkanaan. Meidän työntekijöiden pitää myös sietää sitä, että kaikista tilanteista ei ole faktatietoa.

Sitoutuneet vapaaehtoiset ovat suuri voimavara

Irti Huumeista ry:n henkilökunnasta kaikilla on alan koulutus ja monella on taustaa joko omasta tai läheisen huumeiden käytöstä ja kuntoutumisesta. Järjestössä toimii alueellisesti noin sata vapaaehtoista, joista toiset ovat koko ajan aktiivisia ja toiset elämäntilanteensa mukaan. Vapaaehtoiset toimivat järjestössä usein hyvin pitkään, ja kaikki ovat hyvin sitoutuneita. Vapaaehtoistyöhön kuuluu muun muassa tukihenkilötoimintaa ja puhelinpäivystystä.

Irti Huumeista ry on avoin yhdistys, johon voi liittyä mukaan. Ihmiset, joilla on omakohtaista näkemystä ja kokemusta aiheesta sekä koulutuksen kautta tietoa kartuttaneet opiskelijat ovat arvokas voimavara järjestölle.

– Sosiaali- ja terveysalan ihmiset ovat ammattitaitoisia tähän työhön, mutta vain taivas on rajana vapaaehtoisissa, sillä kaikki vapaaehtoiset koulutetaan työhön ja kukin työskentelee omilla vahvuuksillaan, sanoo Mirka painokkaasti.

Toimiston tunnelmassa on paljon intoa ja naurua.

– Välillä täytyy tasapainoilla innon, halun ja harkinnan kanssa, ettei mennä liian vauhdilla, koska nämä asiat vaativat pysähtymistä ja miettimistä.

Toipumisprosessista Mirka toteaa:

– Toipumista on monenlaista. Jotkut sitoutuvat nollatoleranssiin ja toiset taas ovat nuorallatanssijoita, joilla on kova tausta: he saattavat käyttää satunnaisesti alkoholia. Tarinat aina yllättävät siinä, että miten käy. Todella vaikeistakin tapauksista on selvitty, hekin ovat kuntoutuneet.

Tänä vuonna Irti Huumeista ry uudistaa koko Suomea koskevan huumekoulutustoiminnan ja vahvistaa vapaaehtoistyöntekijäverkostoaan. Aina on toivoa, on yhteinen motto.

– Ihmisten tarinat ja tietyt tilanteet painuvat mieleen ja jäävät mietityttämään. Monet ihmiset ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen, Mirka toteaa.

Toiveena kaunis ja viihtyisä olohuonemainen tila

Irti Huumeista ry haki mukaan Vallilan muutoskohteeksi, koska kauniit tilat voimaannuttavat ja vaikuttavat positiivisesti työntekoon. Järjestön tilat sijaitsevat 1915 rakennetussa rakennuksessa, jonka huoneet ovat korkeita ja tunnelmallisia. Järjestön toiveena oli tehdä yhdestä kokoushuoneesta viihtyisä ja rauhallinen kohtaamistila, olohuone, jossa huumeiden käyttäjät ja läheiset voivat tavata ja jossa henkilöstö voi pitää työnohjaukset tai vaikkapa elokuvaillan. Tässä tilakuvat ennen muutosta:

IrtiHuumeista2

IrtiHuumeista3

Irtihuumeista4

Irtihuumeista6

Irtihuumeista7

Tila puettiin Vallilan kevään Saarni-kuosiin. Vallilan kuosisuunnittelija Tanja Orsjoen luoman Saarni on vahva ja voimakas ja siinä on mukana näyttävää dramatiikkaa. Kookas hieno-oksainen puu on katseenvangitseva elementti sisustuksessa. Lattiaa koristaa Tanja Orsjoen Naimakauppa-matto. Naimakauppa-kuosi on on runsasta kaarevien muotojen ilottelua.

Irti Huumeista Vallila

IrtiHuumeista9

Irtihuumeista10

Irtihuumeista8

Irtihuumeista12

Katso Pasin ja toisen muutoskohteen sykähdyttävä tarina.

Vuonna 2017 Vallila toteuttaa 12 sisustusunelmaa - työllä, tuella ja tekstiileillä. Etsimme joulu–tammikuussa avoimen haun kautta ympäri Suomea monimuotoisia perheitä ja vahvoja yhteisöjä, jotka kaipasivat apua muutosprojekteihinsa. Dokumentoimme jokaisen muutoksen sanoin, kuvin tai videoin. Tervetuloa tutustumaan kohteisiin blogissamme!

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5