Lataa

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Vallila ja 12 sisustusunelmaa: monikulttuurisuuskeskus HeiMo on toivon ja valon tila Heinolassa

24.10.2017 Kommentit:
Vallila ja 12 sisustusunelmaa: monikulttuurisuuskeskus HeiMo on toivon ja valon tila Heinolassa

Ikkunaa koristavat lasimaalaukset toiveikkaista kieloista, kauniista päivänkakkaroista ja tuulessa liehuvasta Suomen lipuista.

– Unelmamme on koko kansan yhteinen olohuone Heinolan parhaalle paikalle Kaivokadulle, kertoo rehtori Sirkka Suomi Jyränkölän Setlementistä.

Monikulttuurisuuskeskus HeiMon johtoajatus on, että ihminen edellä mennään ja erilaisuus on rikkaus, joka täytyy osata valjastaa hyvään.

– Heinolan alueen monikulttuurisuustyö tarvitsi tukikohdan. Jyränkölään on keskittynyt paljon osaamista ja halua auttaa, ja toimimme monissa yhteistyöverkostoissa. Tavoite on saada tieto ja auttajat saman katon alle, Jyränkölän HeiMoon.

Monikulttuurisuustilan nimestä järjestettiin yleisökilpailu tammikuussa 2017, ja voiton 60 ehdotuksesta vei nimi HeiMo. Voittajanimessä korostuu tilan ydinviesti, yhteisöllisyys. Tilassa järjestetään kotouttamiskoulutusta, näyttelyitä, kielikahviloita, ravintolapäivän tempauksia, opiskellaan suomen kieltä ja tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin. Sirkka Poutanen pyörittää kokkikerhoa, ja ruoanlaiton lomassa opetellaan ruoka-aineiden nimiä. Yhdessä on valmistettu esimerkiksi lohikeittoa ja hirvijauhelihapihvejä. Lähimetsästä poimitaan yrttejä annoksia maustamaan. Yksi tulevaisuuden haave on, että HeiMossa pyörisi vakituisesti oma kahvila.

Jyrankola_Jalkeen4

Valossa kylpevässä oleskelutilassa tapaamme Pia Valkjärven. Hän on ollut HeiMossa kolmen kuukauden työkokeilussa, jonka yksi osa-alue on monikulttuurinen työ. Kurssiohjelmassa on ollut esimerkiksi suomen kielen opettelemista musiikin avulla.

– Olemme käyneet Jenni Vartiaisen Missä muruseni on -biisin lyriikoita sana sanalta läpi. Musiikintunneilla olemme vetäneet täysillä karaokea, Pia hymyilee.

Ennen työkokeilua HeiMossa Pia työskenteli yli 20 vuotta myyjänä.

– Kyllä tämä on minun alani. Tässä saa yhteyden toiseen ihmiseen. Olen huomannut, että minun sisälläni asustaa pieni ohjaaja.

Kakkukahveja HeiMossa nauttii myös Pian työpari ja mentori, monikulttuurisen työn ohjaaja Tuomas Martio. Tuomaksen juuret ovat Jyränkölässä jo nuoruusvuosilta musiikkiharrastuksen tiimoilta. Kulttuurilla – musiikilla, taiteella, elokuvilla (Kaurismäen uusin, Saattokeikka, Pussikaljaelokuva) – on valtavan tärkeä merkitys Tuomaksen työssä. Tunneilla muun muassa sanoitetaan uudelleen suomalaisia ikivihreitä. Tanssitaan, ja pelataan futista.

– Aluksi täällä ei välttämättä ole kahden ihmisen välillä muuta kommunikaatiokeinoa kuin moi-sana. Olen oppinut täällä ihan hirveästi uutta, ikään kuin sanoja syvempää kieltä, välittämisen kieltä. Sillä on myös tosi paljon merkitystä, millä äänensävyllä sanot asiat. Olen löytänyt kielessä olevat lukemattomat sävyt, kun aiemmin näin pelkkiä päävärejä. Pedagogisesti ajoitus on myös hirmu tärkeää: täällä toisella ihmisellä on iso kriisi päällä omassa elämässä.

Tuomas sanoo kauniisti, että me kannamme toinen toistemme kuormia tällä matkalla.

Jyrankola_Jalkeen3

Sisustusmuutos toi vahvat luontoaiheet sisälle HeiMoon

Vallilalta jyränköläläiset toivoivat yhteiseen olohuoneeseen väriä ja pehmeyttä sekä kodinomaisuutta. Toiveena oli, että monikulttuurisuustila houkuttelisi viihtyisyydellään ihmisiä mukaan.

– Ajattelimme, että Vallilan avulla voisimme yhdessä saada nupullaan olevan monikulttuurisuustilan täyteen loistoonsa, palvelemaan paitsi heinolalaisia maahanmuuttajia, myös muita Heinolan asukkaita.

Jyrankola_Ennen4
Kuvat HeiMosta ennen sisustusmuutosta 

Jyrankola_Ennen5

Jyrankola_Ennen6

Sisustusmuutoksessa suuren ja valoisan oleskelutilan ikkunat saivat kauniit Kaisla Classic -valoverhot sekä tunnelmaltaan seesteiset Kallvik-verhot. Kallvik tuo tilaan merellisen puuaiheen, rantakalliolla seisovat männyt. Ikkunalaudan koristetyynyjen kuosi on sinisävyinen Kaisla. Voimakkaan ja näyttävän kuosin on suunnitellut legendaarinen tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaara, ja kuosi uhkuu luonnon vahvaa salaperäisyyttä.

Jyrankola_Jalkeen5
Kuvat sisustusmuutoksen jälkeen

Jyrankola_Jalkeen6

Luokkahuoneeseen, jossa kokoontuvat esimerkiksi koto-ryhmät, valittiin tyylikkäät Nova-pimennysverhot sekä kuosilliset Kallvik-verhot.

Jyrankola_Jalkeen7

Toivon ja valon tila sai uljaasta luonnostamme vahvasti inspiroituneen sisustuksen.

Vuonna 2017 Vallila toteuttaa 12 sisustusunelmaa - työllä, tuella ja tekstiileillä. Etsimme joulu–tammikuussa avoimen haun kautta ympäri Suomea monimuotoisia perheitä ja vahvoja yhteisöjä, jotka kaipasivat apua muutosprojekteihinsa. Dokumentoimme jokaisen muutoksen sanoin, kuvin tai videoin. Tervetuloa tutustumaan kohteisiin blogissamme!

Valloittavaa väriterapiaa: Vallilan syyskuosit kohtaavat Tikkurilan upeat sävyt

10.10.2017 Kommentit:
Valloittavaa väriterapiaa: Vallilan syyskuosit kohtaavat Tikkurilan upeat sävyt

Syyssateen pisarat iskeytyvät voimalla ikkunaa vasten ja valuvat alas lasia pitkin. Ulkona vallitsee kostea synkkyys. Jotta pimeän sävyt eivät pääse hiipimään mieleen, on aika tuoda sisustukseen ihania värisävyjä syksyisen ruskan hehkusta pehmeisiin pastelleihin ja elinvoimaisiin vihreän vivahteisiin!

Olemme luoneet täksi syksyksi valloittavia väriteemoja, joissa Tikkurilan Tunne Väri -värikartan sävyt yhdistyvät Vallilan syyssesongin kuoseihin ja sisustustekstiileihin. Sukelletaan tekstiilien ja maalien yhdistämisen kiehtovaan maailmaan. Esittelemme väriteemat ja niihin kauniisti sointuvat värisävyt.

Voimakkaat ruskan värit

Leiskuvat ruskan värit hellivät syksyä rakastavaa sisustajaa! Vallilan Uljas Suomi -syysmallistossa upeita ruskan sävyjä edustavat esimerkiksi Riina Kuikan Lapin tunturirotkon porot taltioiva Kuru-kuosi, upea okran sävyinen Oulu, viehkeä okran sävyinen Lilja sekä näyttävä punaharmaa Vaasa-kuosi.

Ruska

Kuoseihin sointuvat upeasti seuraavat Tikkurilan sävyt, jotka löydät kuvasta vasemmalta oikealla:
Tikkurilan maalisävy: M425 Punajuuri | Tikkurilan maalisävy: F458 Akropolis | Tikkurilan maalisävy: V477 Muuri | Tikkurilan maalisävy: S405 Inka

Ruska_paletti


Heleät pastellit

Heleät pastellisävyt tuovat sisustukseen herkkyyttä, pehmeyttä sekä hempeyttä. Voit valita sisustukseen valoa ja suloa tuomaan vaikkapa ihastuttavat pastellinsävyiset koristetyynynpäälliset. Vallilan kuosisuunnittelija Vilma Pellisen luoma upea Kajo-kuosi tuo tilaan iltakajossa lentävät kurjet ja taivaanrannan, jonka auringonlasku on maalannut vaaleanpunaisen, roosan ja harmaan pehmeillä sävyillä. Myös Oulu aqua-sävyssä, pastellinsävyinen koristeellinen Rinkeli ja jaden sävyssä hehkuva Lilja tuovat sisustukseen viehkeää herkkyyttä.

Pastelli

Vallilan pastellinsävyisiin syyskuoseihin sointuvat kauniisti seuraavat Tikkurilan maalisävyt:
H426 Tenho | Tikkurilan maalisävy: F497 Paperi | Tikkurilan maalisävy: G444 Gorgonzola | Tikkurilan maalisävy: Y411 Pirtelö

Pastelli_2


Harmoniset harmaat

Mustan ja valkoisen liitto ja harmaan eri sävyt tuovat kotiin ajatonta tyylikkyyttä! Luo sisustukseen keskiyön kiehtovaa mystisyyttä ja mustejälkien monitulkintaista salaperäisyyttä. Tämän väripaletin sävyt sopivat mainiosti osaksi skandinaavista ja minimalistista sisustusta. Vallilan syyskokoelman vierailevan suunnittelijan Mikko Laakkosen viisi kuosia muodostavat vahvan ja graafisen erikoismalliston. Mikko Laakkosen kuosit ovat tunnelmaltaan sekä hiljaisia että dynaamisia. Jana, Jono, Ropina, Palsta ja Sumu ovat kaikki upeita, näyttäviä kuoseja, joissa näkyy elävä jälki ja musteella leikittely.

Harmoniset_harmaat

Näihin mustavalkoisiin ja harmaisiin kuoseihin sopivat hienosti seuraavat Tikkurilan maalisävyt: H495 Harso | Tikkurilan maalisävy: Y498 Keskiyö | Tikkurilan maalisävy: V503 Talvi | Tikkurilan maalisävy: V481 Shantung

Harmaa_paletti2


Ilahduttavat päävärit

Kirkasta ja voimakasta keltaista, punaista, sinistä: johan talttuvat orastavat kaamosoireet hetkessä! Energisellä keltaisella on sisustuksessa C-vitamiinin kaltainen piristävä vaikutus. Selkeät punaisen ja sinisen sävyt näyttävät vahvoilta ja vangitsevilta valkoista taustaa vasten.

Multi

Tuo sisustukseen piristystä ja raikkautta Vallilan syyskokoelman Jaffa-tuotteilla! Jaffa-pullot, nuo houkuttelevat janonsammuttajat, loistavat sinisellä mustalla ja harmaalla pohjalla. Pirteyttä ja energiaa lukuisten sisustustuotteiden muodossa, kyllä kiitos!

Pirteisiin pääväreihin sopivat erinomaisesti seuraavat maalisävyt: Tikkurilan maalisävy: M316 Tomaatti | Tikkurilan maalisävy: M384 Basilika | Tikkurilan maalisävy: M350 Mustekynä | Tikkurilan maalisävy: S302 Greippi | Tikkurilan maalisävy: M503 Opaali (valkoinen)

Multi_paletti2


Rauhoittavat siniset

Mieli tyyntyy oitis vesielementin ja sinisävyisten sisustustuotteiden äärellä. Sininen on paitsi rauhoittava myös takuuvarman tyylikäs sisustusvalinta. Valitse sisustukseen esimerkiksi maalauksellinen sinisävyinen Iltalento, syksyn sadonkorjuujuhlan tunnelmaa henkivä Linnea, koristeellisen runsas Rinkeli tai tunnelmallinen ja säihkyvä Venetsialaiset-kuosi.

Siniset

Näihin kuosivalintoihin sointuvat kauniisti seuraavat Tikkurilan maalisävyt: L503 Kinos | Tikkurilan maalisävy: N429 Denim | Tikkurilan maalisävy: H466 Angora | Tikkurilan maalisävy: N500 Akaatti

Siniset_paletti2


Tasapainottavat vihreät

Vihreä on elinvoimainen ja trendikäs sisustusväri, raikkaasta ja toivoa täynnä olevasta vaaleanvihreästä syviin ja tummanpuhuviin vihreän sävyihin. Tuo pala luontoa sisälle Vallilan syyskokoelman kuoseilla, joiden vahvin inspiraationlähde on juurikin suomalainen luonto ja eritoten metsä. Oletko jo tutustunut seuraaviin syyskuoseihimme: Matleena Issakaisen Manskuun, joka näyttää upealla tavalla, miten vehreä Helsingin ydinkeskusta on; Matleenan Harjuun, joka taltioi Punkaharjun kansallismaiseman sykähdyttävän kauneuden, Vilma Pellisen villinä virtaavaan Imatrankoskeen tai Riina Kuikan vihreäsävyiseen ja maalauksenomaiseen Merellä-kuosiin?

Vihreat

Valitse näiden vihreänsävyisten kuosien pariksi seuraavia maalisävyjä: Tikkurilan maalisävy: G497 Höyry | Tikkurilan maalisävy: N494 Nefriitti | Tikkurilan maalisävy: N439 Syvänne | Tikkurilan maalisävy: L426 Myytti

Vihreät_paletti2


Äänestä omaa ehdotonta suosikkiväriteemaasi – voita pehmeitä sisustustuotteita ja lahjakortti Vallila-myymään!

Nyt voit äänestää itseäsi eniten sykähdyttävää väriteemaa osoitteessa Tikkurila.fi/vallila! Osallistu skabaan hetimmiten, palkintoina on kauniita syksyn sisustusihanuuksia! Arvomme yhteensä viisi kahden kappaleen pussilakanasettiä Vallilan AW17 Uljas Suomi -syysmallistosta. Pääpalkintona arvomme 200 euron arvoisen lahjakortin Vallilan myymälöihin ja verkkokauppaan.

 
Kuvauslainat: Stockmann

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5