Lataa

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Vallilan Kaksio

Henkäys eleganssia ja ripaus luksusta: esittelyssä muotikuvittaja Olesja Hännikäinen

7.3.2017 Kommentit:
Henkäys eleganssia ja ripaus luksusta: esittelyssä muotikuvittaja Olesja Hännikäinen

Muotikuvittaja Olesja Hännikäisen maailmassa glamour, luksus ja estetiikka ovat ihanan tärkeä osa elämää – ja sisustusta! Paperille ilmestyy naisellisia muotoja ja linjoja, liukuvia akvarelleja, upeita jalokiviä sekä valonheijastuksia. Paperin lisäksi Olesjan luomukset nähdään tänä keväänä myös kankaalla! Olesja on Vallilan kevätkokoelman yksi vieraileva tähti: hänen viehkeän elegantit koristetyynykuosinsa tuovat kokoelmaan henkäyksen haute couturea.

Olesja Hannikainen1

Olesjan Vallilalle suunnittelemissa koristetyynykuvioissa on jalokivien säihkettä ja muotikuvien ylvästä eleganssia. Olesjan luoma maailma on kaukana tylsästä ja ilmeettömästä harmaudesta.

Olesjan piirtämisharrastus ja intohimo maalaamista kohtaan ovat luoneet hänelle uramahdollisuuksia ja avanneet uusia kiinnostavia polkuja. Puhtaasta harrastuksesta alkaneet piirtäminen ja maalaus lähtivät lentoon sosiaalisen median myötä, kun persoonallinen ja raikas kädenjälki löydettiin Instagramin ja Talent House -verkoston profiilin kautta. Somenäkyvyys johti yhteydenottoihin ja työtarjouksiin, ja valmiit työnäytteet puolestaan poikivat kirjojen kuvituksia ja tv-ohjelmatunnisteita.

VallilaOlesja2

Unelma suunnittelijan ammatista kyti hetken Olesjan mielessä, ja opiskelupaikka graafisen suunnittelun linjalta oli jo varattu, mutta se koulunpenkki saikin jäädä. Graafisen suunnittelun sijaan Olesja luki ruotsinkielisessä kauppakorkeassa Hankenilla strategiaa ja päätyi ammatikseen digitaalisen asiakaskokemuksen pariin. 

Muoti on kuitenkin aina ollut Olesjalle sykähdyttävä ja rakas asia. Muotipiirroksia nähtiin viime syksynä myös näyttelyssä. ”Olesja Hännikäinen – Beautiful things” -näyttelyn keskiössä on nuori nainen – tyylitietoisena, persoonallisena ja tavoitteellisena.

VallilaOlesja3

Koristeellisen tyylikkäät katseenvangitsijat

Suunniteltaessa yhteistyötä Vallilan kanssa Olesja ja Vallilan Design Studio kävivät läpi, mitä aiheita ja Olesjan tyylin elementtejä voisi yhdistää sisustukseen. Hienoa ja tarkoitukseen sopivaa materiaalia löytyi paljon, vaatteista timantteihin ja rohkeisiin aiheisiin. Sirot naishahmot ja kasvokuvatkin saivat piirtyä kankaalle.

– Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Kokonaisuus on hyvin tasapainoinen ja kontrastinen. Hyvin minua.

Olesjan koristetyynyihin on luotu kuvioita klassisella akvarellityylillä. Musteen ja värien valloittava yhdistelmä loistaa valkoisella pohjakankaalla.

Redshoe1

Upea Redshoe-kuosi vangitsee naiselliset korkokengät näyttävillä tupsuilla, nilkkaremmillä ja korkealla vaaleanpunaisella korolla. Nilkat ja sääret on verhoiltu ohuisiin valkoisiin sukkiin, joita koristavat mustat pallot. Kun käännät tyynyn, kohtaat sirkusrenkaalla keinuvan näyttävän naisen, joka on sonnustautunut suureen vaaleanpunaiseen rusettiin, raidallisiin sukkiin ja röyhelöhameeseen.

Rubiini1

Rubiini-koristetyynynpäällisessä katse kiinnittyy kauniin mallin naiselliseen olkapäähän, yläselän kaareen, tarkkaileviin kirkkaisiin silmiin ja vaaleanpunaiseen, joka toistuu hiuskoristeessa, korvakoruissa ja maalatuissa huulissa. Tyynyn toisella puolella loistaa vaaleanpunainen rubiini.

Safiiri1
Myös Safiiri-kuosissa yhdistyvät tyyli, muotimaailma ja taide. Koristetyynyn yhdellä puolella hehkuu upea violetti safiiri. Toisella puolella valloittavat sorjan mallin utuisen etäinen katse, voimakkaan vaaleanpunaiseksi maalatut huulet, violetti hiuskoriste sekä pitkät mustat käsineet.

Tyynykuviot ovat kuviokohdistettuja ja toisiinsa yhteensopivia, joten Olesjan koristetyynysarjasta kannattaa kerätä kaikki kolme mallia!

Ihanaa naistenpäivää kaikille upeille naisille!

Naistenpäivänä 8.3. lahjaksi Olesja Hännikäisen Rubiini-, Redshoe- tai Safiiri-tyynynpäällinen kaikkiin yli 50 euron ostoksiin. Naistenpäivää juhlitaan Vallilan myymälöissä ja verkkokaupassa.

VallilaOlesja4

Vallila ja 12 sisustusunelmaa: Pitkäniemen EVA-yksikön nuorten vapaa-ajanhuone muuttui rauhoittavan viihtyisäksi pesäksi

28.2.2017 Kommentit:
Vallila ja 12 sisustusunelmaa:  Pitkäniemen EVA-yksikön nuorten vapaa-ajanhuone muuttui rauhoittavan viihtyisäksi pesäksi

Vallilan sisustusunelmaprojektin ensimmäinen muutoskohde on EVA-yksikkö Pitkäniemen sairaalassa Nokialla. Kyseessä on erityisen vaikeahoitoisten alaikäisten psykiatrinen tutkimus- ja hoitoyksikkö.

EVA_muutos1

”EVA on viimeinen vaihtoehto nuorelle. Pysäyttävä jakso, josta toivottavasti lähtee uusi vaihe elämässä”, sanoo ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala-Heino.

EVA-yksikkö tutkii ja hoitaa alle 18-vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat vakavien mielenterveysongelmien vuoksi turvaosasto-olosuhteita. Yksikkö on hyvin vaikeaa ja pitkäaikaista, usein väkivaltaista, oirekäyttäytymistä varten. EVAan päätyvillä nuorilla on usein ollut risainen ja repaleinen elämä. He ovat jääneet paitsi monesta.

EVA-muutos3

Yksikössä on yhteensä 12 potilaspaikkaa, ja jokaisella nuorella on oma huone. Riittakerttu kertoo, että usein nuoret ovat niin kipeitä ja hajalla, etteivät jaksa laittaa omaa huonetta lainkaan. Huone on hylätyn oloinen, kuten nuori asukkinsakin. Huoneeseen saa tuoda omia juttuja, vaikka pehmoeläimiä.

”Kauneus ja viehättävä ympäristö lisäävät omanarvontuntoa. Nämä nuoret painivat sietämättömien tunnetilojen kanssa. On tosi tärkeää, että he voivat mennä kivaan ja viihtyisään tilaan rentoutumaan.”

Nuoret, joilla on vakavaa häiriökäyttäytymistä, herättävät ennakkoluuloja ja pelkoja, toteaa Riittakerttu hieman surullisen näköisenä. Hän on törmännyt ulkopuolisessa maailmassa ajatukseen, että nuoret eivät ansaitsisi sitä kaikkea, mitä heille on tarjolla täällä.

”Nämä nuoret ovat hyvin vaikealla tavalla sairaita. Usein he ovat hylkäämisen nujertamia. Heillä ei ole kotia, johon palata. Haluamme tarjota heille kokemuksia ja tehdä samoja juttuja kuin muutkin saman ikäiset lapset ja nuoret tekevät: käymme kaupungilla, uimassa, Särkänniemessä ja kokeilemme vaikka parkouria. Asiat pitää vaan suunnitella tarkemmin. Me tehdään nuorten kanssa tosi isoja juttuja. Ja toisaalta, pienetkin jutut voi olla jännittäviä seikkailuja.”

EVA-muutos2

EVA-yksikössä työskentelee kaksi erikoislääkäriä, osastonhoitaja, sosiaalityöntekijä, psykologi, toimintaterapeutti, nuoriso-ohjaaja, 27 sairaanhoitajaa, 10 mielenterveys- tai lähihoitajaa ja osastonsihteeri. Miehitys on vahva. Hoitomuotoina käytetään esimerkiksi yhteisöhoitoa, elämyspedagogisia metodeja sekä ARTia (Aggression replacement training), jossa opetellaan omien tunteiden tunnistamista ja oman käytöksen hallintaa, sekä muita ryhmämuotoisia hoitoja. Yksikössä toimii myös sairaalakoulu. Opettaja voi tulla vaikka vartiksi osastolle, jos nuori ei sinä päivänä jaksa enempää.

”Täällä voi suorittaa peruskoulun loppuun. Peruskoulun päästötodistus on tosi tärkeä juttu elämässä, ilman sitä ei tässä yhteiskunnassa pääse oikeastaan mihinkään.”

EVA-muutos4


”Pienet asiat ovat sykähdyttäviä”
 

EVA-yksikön toimintaterapeutti Ville Turunen sanoo olevansa liekeissä joka päivä, kun tulee töihin. Ja sen huomaa siitä innostuksesta, jolla hän puhuu työstään. Hän arvioi nuorten toimintakykyä ja miettii mielekästä tekemistä nuorille, yhdessä nuorten kanssa. Seikkailukasvatuksellinen tekeminen ja retket ovat tärkeässä roolissa EVA-yksikön toiminnassa. Ville käy nuorten kanssa luontoretkillä, melomassa ja purjehtimassa. Vesi on yksi keskeinen elementti.

”Vesi on elementti, jota emme pysty hallitsemaan. Vesillä meidän täytyy muuttaa omaa toimintaa ympäristön vaatimusten mukaan. Tutut toimintamallit eivät toimikaan. Aallot eivät pienene, vaikka niille kuinka huutaa. Täytyy tehdä yhteistyötä ja toimia tiiminä.”

Retket ovat nuorille paikkoja kokea epävarmuutta turvallisesti. 

”Kun ollaan oltu myrskyisällä selällä purjehtimassa, maidon ostaminen lähikaupasta ei tunnukaan enää niin vaaralliselta ja ylitsepääsemättömältä.” 

Ville kertoo, että nuorten kanssa pyritään tekemään kaikkia normaaleja juttuja: käydään ostoksilla, elokuvissa, kahvilla, kirjastossa. 

”Haluamme mahdollistaa nuorille mahdollisimman normaalin elämän huolimatta siitä, että nuoret ovat lukkojen takana.” 

Parasta Villen sanoin hänen työssään on nähdä, kun nuoret pystyvät luottamaan itseensä. 

”Tilanteet muuttuu jatkuvasti. 90 prosenttia maanantain viikkopalaverin suunnitelmista ei toteudu. Me tehdään täällä härkäpäisesti hommia, jotta pystyttäis pitämään nuorten elämä mielekkäänä. Mutta tämä työ on äärimmäisen raskasta ja pettymyksiä tulee jok’ikinen päivä. Kaikista vaikeinta on nähdä se, kun nuori menee huonoon kuntoon ja ei pystytä helpottamaan tuskaa ja pysäyttämään sairautta. Se on karmeaa.” 

EVA-yksikkö taistelee ennakkoluuloja ja leimaamista vastaan.

”Se, että mieli on sairas, ei tee ihmisestä pahaa. Nuoret täällä on ihan huipputyyppejä. On esimerkiksi aika hienoa herätä purjehdusretkellä siihen, kun nuoret herättävät, että Ville tule, ruoka on valmista. Nuoret tekivät kaiken valmiiksi itse.” 

Rentolan tarina

Suunnataan seuraavaksi tilaan, joka kokee pian sisustuksellisen muodonmuutoksen. Tilan nimi on Rentola ja nimensä mukaisesti se on tarkoitettu rentoilua ja rauhallista olemista varten. Aiemmin tila oli lautavarasto. Tässä tilakuvat ennen muutosta.

EVA_muutos6

EVA_muutos5

Ville valottaa hieman tilan historiaa: ”Jokunen vuosi takaperin, kun pleikkarilla pelaaminen oli kovasti muotia, nuoret pelasivat tosi paljon. Yhdelle pelikonsolille oli tosi pitkät jonot. Nuoret toivoivat, että osastorakennuksen päädyn varastosta voisi tehdä pelihuoneen. Saimme tähän luvat, ja teimme varastosta pelaamiseen tarkoitetun tilan. Tehtiin se yhdessä nuorten kanssa. Se oli kuukauden homma. Löimme sitten nuorten kanssa vetoa, että jos he pystyvät olemaan pelaamatta kesälomani ajan, he saavat uuden pleikkarin ison kysynnän vuoksi. Yllätys oli aikamoinen, kun lomilta palattuani he sanoivat kyllä olleensa kesän pelaamatta, mutta että he haluaisivatkin palkinnoksi tilaan lautapelejä. Näin syntyi rentoutumiselle ja rennolle olemiselle pyhitetty Rentola-tila.”

Ville kertoo, että huone on tosi kovassa käytössä. Ja se ei häviä siitä mihinkään. Pitkänniemen rakennukset ovat suojeltuja.

”Se huone on siinä seuraavat 200 vuotta.”

Rentolasta viihtyisä sinisävyinen pesä

Halusimme tehdä nuorten vapaa-ajanhuone Rentolasta viihtyisän, rauhoittavan, sinisävyisen ja pehmeän kutsuvan tilan: pesämäisen sopen, johon on mukava tulla rauhoittumaan. Ikkunoihin valittiin Rajamailla-verhot. Kuosi taltioi yön ja aamun välisen rajapintahetken ja levollisen hämärän. Usva lepää puiden yllä, ja metsässä käyskentelee kookas hirvi.

EVA_muutos7

EVA_muutos8

Verhokatosta ja suurta tilkkupeittoa koristaa Kuusimetsä-kuosi. Kuosi tuo tilaan hyvin suomalaisen luontoaiheen. Luontoteema jatkuu isoissa koristetyynyissä, joissa komeilevat Kielo-kuosin kellomaiset kukat. Pehmeä maton päällä on mukava tepastella.

EVA_muutos9

EVA_muutos10

EVA_muutos11

EVA_muutos12

EVA_muutos13

Vuonna 2017 Vallila toteuttaa 12 sisustusunelmaa - työllä, tuella ja tekstiileillä. Etsimme joulu–tammikuussa avoimen haun kautta ympäri Suomea monimuotoisia perheitä ja vahvoja yhteisöjä, jotka kaipasivat apua muutosprojekteihinsa. Dokumentoimme jokaisen muutoksen sanoin, kuvin tai videoin. Tervetuloa tutustumaan kohteisiin blogissamme!

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5